Lubomír Stejskal: Podmíněné úsilí

25. říjen 2012
Publicistika

Minulý pátek se obyvatelům Rotavy a Oloví na Sokolovsku ulevilo. V obou městech byly odvolány plánované demonstrace Romů. Místo nich je na pořadu nový dialog. Mezi menšinou, majoritou a zástupci samoprávy. V Rotavě se do věci vložil také vlivní místní podnikatel Jiří Hrůza. Námět pro komentář Lubomíra Stejskala nazvaný Podmíněné úsilí.

Tichý teror. Rasismus naruby. Uličníky napomenul a skončil v nemocnici. Takové argumenty zaznívaly minulý týden v Rotavě na mimořádném zastupitelstvu. Z úst občanů patřících k většinové části obyvatel. Rudolf Koka, zástupce menšiny, a nemá smysl zastírat, že jde o romské etnikum, pojmenoval jejich prioritu. Chtějí hlavně práci. To je jistě závažný, nikoli ale jediný problém. Zkusme si položit otázku. Zlepšilo by se napětí mezi většinovou a minoritní částí obyvatel, kdyby se práce našla pro všechny nezaměstnané Romy?

Správnou odpověď, která je ovšem něčím jako veřejným tajemství, poodhalil sám Rudolf Koka. Romský aktivista požaduje vedle práce založení výboru, který by kromě jiného dohlédl na docházku dětí do školy. Jde tedy o víc než jen o práci a dostatečný příjem. Jde o chování těch i oněch v rámci svých rodin, stejně tak jako jedněch vůči druhým. Jde o respektování pravidel, vyhlášek, zákonů. Tyto normy regulují život všech obyvatel města a je tedy legitimní a přirozené požadovat, aby byly také všemi respektovány. Tak tomu v Rotavě ovšem často není – a v tom, více než v čem jiném, je zakopán pes.

Školička pro romské děti ve vsetínské Diakonii ČCE

Uspokojivě vyřešit vzájemné soužití tam, kde spolu žije většina s minoritním etnikem, je lidově řečeno na Nobelovu cenu. O to vítanější je každá snaha v tomto směru. V Rotavě se o to pokusí tamní podnikatel a patriot Jiří Hrůza. Místo demonstrací nabízí dialog. On sám se stane jeho koordinátorem. V rámci společné komise chce naslouchat oběma stranám a společně hledat řešení, jak vzájemné soužití zlepšit. Realisticky viděno: dostat ho na snesitelnou úroveň. Podnikatel přiznává: "Jde o složitou problematiku". A staví na správném základu: "Zákon platí pro všechny". Angažmá Jiřího Hrůzy je další z řady pokusů o zvládnutí nečeho, co se za dvě dekády fungování polistopadové demokracie zvládnout nepodařilo. Proto si zaslouží pozornost a podporu všech zúčastněných. Dosavadní zkušenosti ale vedou k mírné skepsi. Ani toto úsilí nebude úspěšné, pokud dobrou vůli a ochotu ujít svůj díl cesty ke společnému cíli neprojeví obě strany.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.