Lubomír Stejskal: Ozvěny karlovarské losovačky

14. červen 2012
Publicistika

Bývalý karlovarský primátor Petr Keřka vystoupil minulý týden z mediálního stínu a upoutal na sebe celostátní pozornost. Ve zkratce řečeno se tak stalo kvůli jeho roli víkendového šéfa oblastního závodu ředitelství silnic a dálnic. Případu si v příspěvku Ozvěny karlovarské losovačky všímá Lubomír Stejskal.

David Čermák oslaví tuto neděli teprve měsíc na postu šéfa Ředitelství silnic a dálnic. I za tak krátkou dobu stihl udělat jeden personální přešlap, který nečekaně zasáhl až do nejvyšších pater politiky. Že je jmenování Petra Keřky do funkce regionálního ředitele oblastního závodu Čermákem vedené organizace obtížně akceptovatelné faux pas, bylo na západě Čech jasné kdekomu. V Praze to ovšem viděli jinak – naštěstí ne všichni, ale ti, kdo mají být kompetentní, bohužel ano. Internetový superhit, slavně neslavná karlovarská losovačka i se svými širšími souvislostmi, očekávanou roli mediálního katalyzátoru zjevně nesplnila. Jinak by David Čermák, potažmo ministr dopravy Pavel Dobeš, nemohli o instalaci Petra Keřky na tak významný post v Karlovarském kraji ani uvažovat.

Provoz na dálnici (ilustrační foto)


Šéf silnic a dálnic se po ani ne týdenním působení Petra Keřky na novém postu hajil na firemním webu tím, že si od něj nechal zodpovědět otázku, cituji: jestli existují nějaké problémové situace, s nimiž by mohl být spojován. A Petr Keřka v pozici rybky skaláry, která si sama akvárium nevypustí, odpověděl, že nikoli. Když pak David Čermák takříkajíc objevil Ameriku v podobě angažmá Petra Keřky v karlovarské losovačce, zažil, opět ho cituji, smutné překvapení. Svatá prostoto. To trávil celá léta s posádkou na vesmírné stanici, že o ničem nevěděl? Dnes říká, že po tomto zjištění by nemohl Petru Keřkovi stoprocentně důvěřovat. Být ministrem Dobešem, uvažoval bych podobně ve vztahu k Davidu Čermákovi. To se ale nestane, neboť podle důvěrných infomací některých serverů právě ministr Dobeš stál za jmenováním Keřky oblastním ředitelem organizace pro výstavu a správu silnic a dálnic v Karlových Varech.


Právě proto se do věci s nebývalou razancí vložila Dobešova stranická šéfka a místopředsedkyně vlády Karolína Peake, která se jasně postavila proti Keřkovu jmenování. Bývalý primátor tak, aniž by chtěl, způsobil první vážnou rozepři uvnitř nově ustavené a nikým nezvolené strany LIDEM. Mnohem důležitější ale je, že i po pěti letech ho dostihla jeho vlastní politická minulost. Věřme, že nepůjde o světlou výjimku. Poučit z jeho případu by se měli všichni politici i vysocí funkcionáři státních organizací. Stačilo totiž věnovat o trochu víc pozornosti souvislostem v regionálním dění na západ od Prahy a pánové Dobeš a Čermák mohli být blamáže s Petrem Keřkou ušetřeni.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.