Lubomír Stejskal: Obludná lavina

29. březen 2012
Publicistika

Zítra touto dobou uplyne týden od události, která zásadním způsobem ovlivní život jejích účastníků, ale také nazírání občanů na politiku, politiky a policii. K případu lobbisty Romana Janouška, který v Praze v opilosti srazil účastnici silničního provozu a z místa činu zbaběle ujel, se v poznámce Obludná lavina vrací Lubomír Stejskal.

Je pravděpodobné, že prostí lidé, kteří mají všedních starostí až nad hlavu, ne zcela chápou obsah a zákulisí činnosti zvané lobbing. Zato příběhu, který jako exkluzivní autor dodal přední pražský lobbista Roman Janoušek, rozumí všichni. Z jeho dopravní nehody, jež se na samém počátku jevila jako zcela banální, se během několika okamžiků stala obludná lavina, která smetla nejen poškozenou účastnici. Za své vzaly iluze všech, kdo snad ještě věřili, že policie nemá ve výbavě dvojí metr.

Žijeme s vědomím toho, že co se stalo minulý pátek v pražské Vyskočilově ulici, mohlo postihnout kohokoli, kdo má oprávnění usednout za volant osobního automobilu – pakliže by se ocitl na místě postižené Vietnamky a zachoval se stejně důsledně jako ona. Téměř v přímém přenosu se pak děly věci, které, troufnu si tvrdit, zvětšily propast mezi obyčejnými lidmi na jedné a takzvaně vyvolenými a státní mocí na druhé straně ještě víc než nedávno publikované odposlechy mezi pražským exprimátorem Bémem a lobbistou Janouškem. Zdravý rozum se vzpíral uvěřit tomu, že všechno kolem Janouškem způsobeného teměř mafiánského incidentu bylo ze strany policie takříkajíc košer.

Lidsky je možné pochopit dilema policistů, na něž připadlo vyšetřování problému mediálně exponovaného člověka, navíc v silně podroušeném stavu. Byli vystaveni zkoušce, v níž hrubě chybovali. Přitom stačilo důsledně se řídit předpisy – a použít prostý selský rozum. Raději mít v uniformě policisty problémy kvůli důslednému dodržování paragrafů než kvůli přehnaným ohledům na pachatele jenom proto, že má na kontě víc peněz a kontakty kdesi nahoře. Princip obsažený v této nadsázce začne ale v naší společnosti platit tehdy, až policie přestane sepisovat protokoly o nehodě se silně podnapilými brutálními útočníky za volantem, ale nechá je patřičně vystřízlivět. I kdyby to byli kamarádi samotného prezidenta republiky.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.