Lubomír Stejskal: Nezamýšlené poučení

28. srpen 2013
Publicistika

Žáci a studenti prožívají poslední týden prázdnin. Ne všichni se ale oddávali odpočinku doma nebo na plážích jižních moří. Někteří byli ve spojení se svojí školou i v čase letního volna. Více v poznámce Lubomíra Stejskala nazvané Nezamýšlené poučení.

Asi málokdo mezi žáky těch ročníků, kde už v zeměpise probírali Japonsko, by si teď o prázdninách dokázal vybavit, na kterém z jeho ostrovů se nachází město Kjóto. Že je to Honšú ví ovšem bezpečně Jan Kozák. Absolvent chebského gymnázia, pro něhož Kjóto není jen městem daleko na východě, kde byl podepsán protokol o snižování emisí skleníkových plynů. Kjóto se stalo místem jeho životního úspěchu. Bylo hostitelem mezinárodní zeměpisné olympiády, odkud přivezl bronzovou medaili. Není jediný, kdo získal uznání i zkušenosti. Koncem minulého měsíce se vrátil z Moskvy Adam Přáda. Studuje také na gymnáziu, ale na opačném konci Karlovarského kraje – v Ostrově. V ruské metropoli se zúčastnil mezinárodní chemické olympiády, kde získal stříbro.

Podobně nadaných studentů najdeme jistě víc i na jiných školách na západě Čech. Ti všichni, stejně jako Adam s Honzou, mohou být před začátkem nového školního dobrou inspirací všem ostatním. Důkazem, že píle, cílevědomost, poctivá práce a podle míry talentu i nezbytné odříkání se vyplatí. Ve výjimečných případech i nadstandardně. Málo platné, Japonsko nepatří na seznam zemí, které navštěvujeme tak běžně jako Chorvatsko nebo Itálii. Pobyt v zemi vycházejícího slunce je proto čímsi jako dvojí výhrou. Nejen kvůli osobnímu úspěchu studenta v daném oboru, ale jako zdroj unikátního poznání.

Jan Kozák se mohl přesvědčit o tom, jakou podobu může mít lidová moudrost jiný kraj, jiný mrav. V novinovém rozhovoru prozradil, že v Japonsku se mimo obce jezdí šedesátikilometrovou rychlostí. Přitom jde o zemi proslulou špičkovými technologiemi a spotřebním zbožím vysoké kvality. Japonsko je symbolem technického pokroku. Přesto, či možná právě proto se tam jezdí pomalu. I v tom by nám mohli být Japonci vzorem. Váží si jedni druhých, nemají potřebu chovat se na silnicích jako smyslů zbavení a navzájem se ohrožovat.

I takové poučení, byť původně nezamýšlené, může vzejít z cesty jednoho absolventa chebského gymnázia vedoucí za poledník s hodnotou sto třiceti pěti stupňů východní délky.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.