Lubomír Stejskal: Nebezpečná zbraň

14. únor 2013
Publicistika

Čas od času jsme svědky omluvy médií za šířenou nepravdu. V minulých dnech byla nucena spolknout tuto hořkou pilulku společnost FTV Prima, která neprofesionálním přístupem svých zaměstnanců poškodila pověst primáře chirurgie klatovské nemocnice. K případu se v poznámce Nebezpečná zbraň vrací Lubomír Stejskal.

Média naší doby disponují až děsivě velkou mocí. Mají schopnost ve zlomku okamžiku ovlivnit myšlení obrovského počtu lidí. Mohou dělat, a také dělají, z neznámých lidí celebrity. Ano, někdy nad tímto procesem vytváření umělých hvězd a hvězdiček oprávněně kroutíme hlavou. Mnohem závažnější jsou ale situace opačné: kdy z nevinného občana vyrobí televizní lež zločince. Své o tom ví i primář chirurgie klatovské nemocnice doktor Bytel. V polovině listopadu 2011 se z vysílání televize Prima dozvěděl, že předčasně pomohl z vězení na svobodu skutečnému zločinci, který byl odsouzen za podvod s lehkými topný oleji.

Jak? Podle televizní reportáže měl onomu podvodníkovi diagnostikovat a vyoperovat fiktivní nádor. Nikoli nezištně, ale za úplatek v podobě odstřelu jelena v hodnotě jednoho sta tisíce korun. Byla to lež jako věž a primáři nezbylo než podat trestní oznámení. Tehdy ještě televize pochybení nepřipustila. „Za reportáží si stojíme,“ hájila tuto konstrukci její mluvčí Jana Mrákotová. Svá tvrzení měla přitom Prima opírat o svědectví anonyma, jehož zdrojem byli účastníci hospodské debaty.

Ať tak či onak, cejch zloducha provázel osočeného primáře déle než rok. Oficiálně se jej Zdeněk Bytel zbavil předminulou neděli, kdy stanice Prima family odvysílala omluvu. V rámci mimosoudního vyrovnání mu také zaplatí 50 tisíc korun. Opět se ukázalo, jak nebezpečnou zbraní disponuje investigativní žurnalistika. Zejména v rukou profesionálů bez zodpovědnosti, kteří místo pravdy dávají přednost laciným senzacím. Vlastně může být doktor Bytel rád, že se kvůli zločinu, který nespáchal, nedostal do konfliktu s policií, ale pouze s jednou komerční televizí.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.