Lubomír Stejskal: Marné varování

8. listopad 2012
Publicistika

V minulých dnech poutal mediální pozornost dynamický vývoj v nejvyšších patrech celostátní politiky. Poněkud v pozadí zůstalo povolební dění v regionech. Situace na západě Čech si v komentáři nazvaném Marné varování všímá Lubomír Stejskal.

Voliči v krajích rozdali karty. Výsledkem byla otázka: co s komunisty? Byli jsme svědky zániku jedné velké polistopadové iluze. Že KSČM skončí v bezvýznamnosti z takzvaného generačního důvodu. Po více než dvaceti letech je tomu přesně naopak. Stačí podívat se na množství regionů, v nichž jsou komunisté klíčovým hráčem při vytváření koalic. Nejenže nejde o žádného outsidera, ale třeba v Karlovarském kraji o vítěze voleb. Jenomže – v poměrném systému nejvyšší počet získaných hlasů nemusí ještě znamenat zisk postu hejtmana a vládu nad krajem.

Plzeňský příklad je dostatečně výmluvný: vítěznou ODS se podařilo vyšachovat do opozice. Dal se podobný model použít v kraji karlovarském, pokud jde o úspěšné komunisty? Matematicky vzato ano, politicky nikoli. V obou regionech bylo vše, a tedy i pozice KSČM, v rukou druhého na pásce – socální demokracie. V jejím případě se plně potvrdilo: bližší košile než kabát. Ukázalo se, že vůle voličů je pouze oním příslovečným „A“. O konečné podobě krajské vlády rozhoduje však ono „B“, které už je výlučně v rukou politiků. V plzeňském kraji zavrhla ČSSD občanské demokraty a vybrala si jako partnera komunisty. Možnost ponechat KSČM v opozici využita nebyla. Ani v kraji karlovarském ČSSD příležitost poslat komunistickou stranu do opozice nevyužila.

Kdyby to udělala, čekala by jí sice komplikovaná jednání minimálně se dvěma dalšími stranami, měla by ale jistotu, že kromě postu hejtmana získá i většinu v radě. Její jednání s KSČM, která mají dnes pokračovat, nejsou zatím o nic méně složitá, protože vítěz voleb požaduje většinu v krajské vládě. Z logiky věci oprávněně. Už proto, že sociálním demokratům jsou komunisté ochotni ponechat post hejtmana. Sociální demokracie v našem nejmenším kraji ovšem nemá důvod komunistickou stranu posílat do opozice, tak jako to udělala v Plzni občanským demokratům. Jednoduše proto, že s nimi v minulém období spokojeně vládla. Dění na západě Čech je tudíž jasným důkazem toho, jak marné dosud bylo varování před revitalizací KSČM. K něčemu takovému, zatím na krajské úrovni, už přece dávno došlo.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.