Lubomír Stejskal: Když dva dělají totéž

7. únor 2013
Publicistika

Toto pondělí zazněl u sokolovského soudu zatím nepravomocný verdikt v kauze jednoho sprejerského nápisu v Horním Slavkově. Ten má na svědomí Ladislav Janoušek, který na zdi viaduktu přirovnal tamní starostku k mafii. Více v komentáři Lubomíra Stejskala nazvaném Když dva dělají totéž.

Více než dobře viditelným nápisem proslul Ladislav Janoušek jako aktér nebezpečného pronásledování. Jeho obětí se v mediálně známém případě stala starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. Loudila, který ji ze života dělal peklo, odmítla a podala na něj trestní oznámení. Ačkoli se prokazatelně jednalo o stalking, byl Janoušek u soudu osvobozen. Ve svém tažení proti první dámě radnice však neustal. Pouze vyměnil telefon za sprej. Loni v říjnu napsal na zeď tamního viaduktu dvě dobře viditelná slova: "Vildumetzová" a "mafie". Mezi ně vložil rovnítko. Měl však smůlu – byl spatřen náhodným kolemjdoucím. Kauza skončila na policii a v pondělí její první dějství u soudu. Tentokrát však obžalovaný jako nevinný z justiční budovy v Sokolově nevyšel. Trest zněl tři měsíce ve vězení s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců.

Tady se musíme zastavit – a porovnat s případem olomouckého řidiče Smetany. Neboť Ladislav Janoušek nebyl souzen za obsah nápisu, ale za poškození cizí věci. Dopravní společnosti, které viadukt patří, vznikla škoda necelých sedm a půl tisíce korun. Také ty musí autor sloganu uhradit. V Olomouci postihlo řidiče Smetanu něco podobného. Škodu za přizdobené předvolební plakáty vyčíslila poškozená partaj na bezmála šestnáct tisíc korun. Kromě povinnosti zaplatit tuto sumu byl tykadlový řidič odsouzen ke sto hodinám veřejných prací. V případě hornoslavkovského sprejera bylo poškození poloviční, přesněji čtyřicetisedmiprocentní. S jistou mírou nadhledu můžeme konstatovat: přesto nebyl obžalovaný postrestán čtyřiceti sedmi hodinami veřejných prací, což by bylo pro město bezpochyby užitečnější, ale podmíněným vězením.

Zprávy ze Sokolova hovoří o tom, že soud zohlednil také předchozí jednání Janouška vůči starostce. Z toho vyplývá jeho závěr, že odsouzeného je nutné delší dobu sledovat, jestli nebude mít tendenci k dalším excesům. Při vší úctě k naší justici je ovšem možné nahlížet na celou kauzu v celé její šíři s jistým údivem. Proč za jeden sprejerský výtvor, kterých je kolem nás bezpočet, následuje podmíněné vězení a za prokazatelný stalking vůči ženě ve funkci starostky jsme svědky osvobozujícího rozsudku?

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.