Lubomír Stejskal: Jde o víc než o květiny

8. březen 2012
Publicistika

Ve většině stolních kalendářů najdeme u dnešního data dva údaje. Symbol připomínající, že Měsíc vstoupil do fáze zvané úplněk – a Mezinárodní den žen. Tomuto pro mnohé kontroverznímu svátku se v následujícím příspěvku nazvaném Jde o víc než o květiny věnuje Lubomír Stejskal.

Zatímco s úplňkem na obloze nikdo z nás problém nejspíš nemá, o svátku MDŽ to tak docela neplatí. Důvod není nepochopitelný. Pokud se komunistům vládnoucím před rokem 1990 podařilo něco zdiskreditovat, pak právě Mezinárodní den žen. To jistě nevadí oněm třiadvaceti procentům populace, která podle únorového výzkumu společnosti CVVM označila předlistopadový režim za dobrý. Co ale zbývající většina mužů, kteří jsou z logiky věci postaveni do role gratulantů?


Někdo nahradil MDŽ únorovým Valentýnem, někdo květnovým Dnem matek. Tam, kde to je možné, zapojují se muži do oslav obou svátků. A pokud k nim přece jen přidají i 8. březen, pak zmíněné diskreditaci tohoto data navzdory. Podstatné je, že o tom, co a jak slavit či naopak ignorovat máme šanci rozhodnout svobodně my sami. Tedy do jisté míry, protože určitý „nátlak“ přece jenom existuje – to ale hovoříme o rovině společenské. Dávají-li všichni kolem nás ženám svého života k MDŽ květiny, může to být nakažlivé. Výmluvy typu „Počkej na Den matek“ nepůsobí dvakrát kavalírsky. Co je ale důležitější: prezent darovaný právě dnes, kdy je k tomu podle kalendáře příležitost, bezpochyby potěší. Bez ohledu na falešný, účelově pojatý politický rámec, do něhož byl Mezinárodní den žen u nás kdysi zasazen.

Řezané květiny

To už je naštěstí za námi. Dnes se můžeme přihlásit ke skutečnému smyslu tohoto svátku. A bez ohledu na to, jaký máme v oblasti takzvané genderové problematiky názor na tu či onu jednotlivost vztahů mezi muži a ženami, musíme uznat, že ne všude ve světě je s něžným pohlavím včetně mladých dívek zacházeno způsobem odpovídajícím pravidlům civilizované společnosti 21. století. Stačí připomenout nejrůznější formy násilí, zločinů ze cti, nedobrovolné sňatky nezletilých, nucenou prostituci a jiné hrubé porušování lidských práv. Podíváme-li se na MDŽ tímto pohledem, pak nebude tak těžké s jistým zahanbením přiznat: tento svátek se ve své nejhlubší podstatě vskutku netýká dilematu, jestli dát nebo nedat manželce pozornost koupenou ve stánku s květinami.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.