Lubomír Stejskal: To hlavní teprve přijde

15. srpen 2013
Publicistika

Poslanecká sněmovna se sice ještě nerozpustila a prezident Zeman ještě nevyhlásil termín předčasných voleb, nicméně politické strany se na ně se vší vážností připravují. V komentáři To hlavní teprve přijde, inspirovaném děním na západě Čech, si tohoto vývoje všímá Lubomír Stejskal.

Medvěd ještě běhá po lese, ale politici už porcují jeho kůži. V případě předčasných sněmovních voleb, o jejichž konání pochybuje málokdo, se však stranám nelze divit. Jejich vedení si je dobře vědomo, že času nebude nazbyt. A také, že štěstí přeje připraveným. Už několik dnů pozorujeme ve svém okolí změnu obsahu billboardů zejména v dobře viditelných lokalitách. Místo reklamy na spotřební zboží je nabízena reklama na politické partaje a jejich lídry.

Ukazuje se, že o překvapení ba údiv nebude nouze. Třeba když čtenáři předního deníku zjistí, že jeho prestižní pražský komentátor pověsil řemeslo na hřebík, aby stanul na obří reklamní ploše vedle miliardáře v roli šéfa seskupení nespokojených občanů.

Podobné pozoruhodné rošády mohou prostí lidé, kteří se dříve či později stanou pro politiky zase jednou váženými voliči, pozorovat i v regionu. Budou se muset vyrovnat s tím, že ti, kdo se do různých komunálních či regionálních funkcí dostali jako kandidáti jedné stranické formace, představí se před volbami do sněmovny na kandidátce úplně jiné partaje.

I když vlastně – nic nového. Mnohé nasvědčuje také tomu, že jakmile stranám teče do bot a vinou chování politiků v centru moci jim dramaticky klesají preference, náhle si uvědomí, jak kvalitní osobnosti mají v regionech. To je bezpochyby pozitivní úkaz, byť tak trochu ve stylu znouzectnost.

Svědky jsme také jednoho opožděného poznání. Ačkoli ti, kdo sedí na dvou židlích – poslanecké i hejtmanské – byli přesvědčeni, že obě funkce zvládnou, ukázalo se, že opak je pravdou. Hejtmani mají nevalnou účast při hlasování v dolní komoře parlamentu, protože lidově řečeno nestíhají. Proto strana, která má v současné době nejvíc hejtmanů ve sněmovně, stanovila jasné pravidlo. Po volbách buď jedno nebo druhé. Že dosavadní model nebude fungovat, věděli ovšem prostí lidé od počátku.

Takové jsou základní poznatky těchto dnů, kdy se volební zápas postupně rozbíhá. To hlavní politické přestavení nás ale teprve čeká.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.