Lubomír Stejskal: Dvojí vysvětlení

22. březen 2012
Publicistika

Tomáš Hybner patří k mediálně nejznámějším osobnostem karlovarských sociálních demokratů. Někdejší první náměstek na magistrátu lázeňského města a nyní uvolněný krajský zastupitel tuto stranu opouští. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho komentář Dvojí vysvětlení.

Změna se blíží, nový web již brzy. Tento titulek se objeví na internetu při pokusu o otevření stránek Tomáše Hybnera. Nejde ale jen o design elektronické prezentace. Avizovaná změna má zásadnější charakter. Muž, který byl dosud na Karlovarsku pro místní ČSSD tím, čím nakousnuté jablko pro firmu Apple, převléká politický dres. Po šestnácti letech. Tento pro mnohé překvapivý krok má dvojí vysvětlení. Vyjít musíme z toho, že jako dlouholetá ikona strany patří Hybner k takzvaným starým strukturám, jejichž pozicí otřásly předloňské komunální volby. Sociální demokraté byli spolu s ODS, s níž na karlovarské radnici vládli, posláni občany do opozice. Takovýto propad obvykle vyústí do jisté formy sebereflexe uvnitř neúspěšné partaje. Opticky tomu tak bylo i v regionální ČSSD pod Krušnými horami. Tomáš Hybner byl odsunut na obtížně volitelnou pozici na kandidátce.

A právě tím někteří vysvětlují jeho odchod ze strany. On ovšem uvádí důvody docela jiné. Hovoří o vyčerpání z osobních soubojů uvnitř karlovarské ČSSD. O nepříjemném pocitu ze zákeřných praktik některých ambiciózních spolustraníků. Ba co horšího: v Karlových Varech došlo podle jeho názoru k mocenskému ovládnutí partajních pozic lidmi, jejichž názory i jednání jsou tak vzdálené myšlenkám sociální demokracie, že další spolupráce s nimi není možná. Je to názor zhrzeného politika, nebo vážné varování? Zde musíme být obzvlášť obezřetní, abychom osobní rozepře mezi jednotlivci nevydávali za obraz skutečného stavu v této partaji. Nicméně Tomáš Hybner není jedinou osobností ČSSD, která má se svojí stranou problém. Krajský radní Jaroslav Bradáč, který také zvažuje odchod, je znechucen tím, čemu říká excesy ve straně. Pokud se nenarovnají po krajské konferenci konané 31. března v Novém Sedle, partaj rovněž opustí.

Jedna věc ovšem je stranu opustit a druhá zvolit pro další politickou kariéru jinou. Tomáš Hybner vsadil na Paroubkovy národní socialisty. Bylo to, s ohledem na preference této strany, moudré rozhodnutí? Odpověď bude vyžadovat nezbytnou dávku trpělivosti. Nabídnou nám ji nejbližší, tedy podzimní krajské volby.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.