Lubomír Stejskal: Důležitý verdikt

24. leden 2013
Publicistika

V pondělí došlo ke zvratu v soudním případu Miroslava Dopity, který loni na karlovarském filmovém festivalu fyzicky napadl fotografujícího občana. Zatímco koncem září odešel od karlovarského soudu bez trestu, odvolací soud v Plzni mu nyní vyměřil podmínečný trest odnětí svobody. Téma po Lubomíra Stejskala a jeho příspěvek Důležitý verdikt.

Byla to tehdy situace jako stvořená pro bulvár. A další z důkazů toho, že karlovarský festival má i svoji odvrácenou stranu. Ta nemá s filmovým uměním společného zhola nic. V horké letní noci byla tehdy viděna alkoholem posilněná modelka a herečka Agáta Hanychová. Podle svědeckých zpráv v horizontální poloze na jakémsi muži. Nejspíš následek nezvládnuté rovnováhy. Bohužel pro ni to bylo ve veřejném prostoru.Tedy ideální příležitost pro lovce snímků Lukáše Mottla, kterou si nenechal ujít. Tím ovšem vydráždil tehdejšího snoubence Hanychové Miroslava Dopitu. Ten fotografujícího muže fyzicky napadl a uštědřil mu sérii ran pěstí do obličeje. Agáta Hanychová se pak nejspíš rozpomněla na léta, která strávila na univerzitě v Opavě, kde studovala obor tvůrčí fotografie. Mottlovi vyjmula z přístroje paměťovou kartu, aby ji vzápětí rozkousala.

Kauza skončila o tři měsíce později v karlovarské soudní síni. Verdikt vůči Dopitovi vyvolal podivení. Ačkoli ho soudce uznal vinným, od trestu upustil. Pouze mu stanovil povinnost čas od času se ukázat v sídle probační a mediační služby. Ve veřejnosti to právem vyvolalo dojem, že prapodivná kombinace vina bez trestu má co dělat s tím, že incident zavinili prominentní hosté festivalu. Vždyť fotograf byl dosti surově napaden a utrpěl zdravotní újmu. Do mozaiky s nápisem Nespravedlnost přibyl další kamínek.

Pondělní výsledek odvolacího stání tento neblahý pocit poněkud zmírňuje. Dopita byl odsouzen k dvouletému žaláři – s podmíněným odkladem na stejně dlouhou dobu. Popravdě řečeno: nejde jen o výši trestu, o níž je možné diskutovat. Důležité je, že celému tomuto příběhu byla vrácena základní logika – tak jak ji vnímají prostí občané. Pakliže byla zjištěna vina, očekávají spravedlivý trest. Je-li tomu jinak, jak se zpočátku zdálo být v tomto případě, mají plné právo si myslet, že všichni jsme si před zákonem rovni, ale celebrity jsou si rovnější. Plzeňský verdikt v této kauze je tedy proto důležitý, že takovéto obavy alespoň prozatím rozptýlil.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.