Lubomír Stejskal: Dotace i odpovědnost jsou spojité nádoby

28. březen 2013
Publicistika

Jedním z hlavních témat tohoto velikonočního týdne je záležitost nanejvýš prozaická. Obří pokuta za chyby a manipulace, jež provázely rozdělování evropských dotací v Karlovarském a Ústeckém kraji. Přesněji: odpověď na otázku, kdo tuto takzvanou korekci stanovenou Evropskou komisí zaplatí. Více v komentáři Lubomíra Stejskala nazvaném Dotace i odpovědnost jsou spojité nádoby.

Minulou neděli uběhly od toho neslavného okamžiku dva roky. Do vazby putoval Petr Kušnierz. V té době šéf Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Minimálně od té doby bylo i nezasvěceným jasné, že v Ústeckém a Karlovarském kraji nebude kolem evropských dotací všechno tak docela košer. Nejhorší obavy se záhy potvrdily. Celý proces přidělování europeněz provázely chyby, manipulace, porušování pravidel, nehospodárnost, korupce. Že by se to obešlo bez sankcí, na to mohl sázet jen naivní optimista. Kdo veřejné peníze poskytuje, má nejen právo, ale i povinnost ohlídat si, jak je s nimi nakládáno. Evropská komise není v tomto smyslu výjimkou. Její pokuta, takzvaná korekce, má hodnotu v přepočtu dvě a půl miliardy korun. Ty musí regionální rada soudržnosti účetní jednotky Severozápad vrátit do pokladny regionálního operačního programu.

Příslušný výbor regionu Severozápad, tvořeného Karlovarským a Ústeckým krajem, s tím v obecné rovině chtě nechtě souhlasí. Už proto, že případné odvolání by znamenalo, že program přidělování dotací, který je zmrazen od loňského června, by už letos aktivován nebyl. To by mělo pro řadu obcí, organizací a projektů fatální následky. Spor se vede vlastně „jen“ o to, kdo má korekci zaplatit – zda oba kraje, stát nebo všichni tři. To ale Praha odmítá. Prostě poto, že obsah rčení spolu chyceni, spolu pověšeni zde neplatí. Odpovědnost leží výlučně na obou krajích. Zatím se zdá, že stát je ochoten pomoci pouze půjčkou na pokutu. Což je ovšem tak trochu vytloukání klínu klínem. Mezitím v Ústí zástupci kraje rozhodli, že svůj díl pokuty neuhradí. V Karlových Varech se k problému postavili smířlivěji. Zde se čeká na odpověď na lákavou nabídku ministerstva financí: když kraj zaplatí, tolik potřebné peníze z dotací budou uvolněny bez ohledu na to, jak se vyvine situace v Ústí.

Celá tato kauza je další ilustrací toho, k jakým koncům vede porušování pravidel. Viníkem toho, čeho jsme nyní svědky, není ovšem Brusel. Ten je v této době masivně kritizován ze všech stran. Ne vždy ale po právu: občas je dobré podívat se na čistotu před vlastním prahem.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.