Lubomír Stejskal: Den zastavení

15. listopad 2012
Publicistika

Na tuto sobotu připadá výročí, které asi málokdo přejde bez povšimnutí. Před námi je nekulaté, ale v aktuální politické situaci významné jubileum 17. listopadu. Většina občanů bude porovnávat: mezi tehdejšími představami, sny a ideály a nynější realitou. Zamyšlení na toto téma nazvané Den zastavení připravil Lubomír Stejskal.

Hlavní emoční impuls pro lidové vzepětí zvaného sametová revoluce byl založen na lži. Na lži o smrti studenta Martina Šmída. Tady už komunistická moc překročila Rubikon, pomysleli si tehdy mnozí, neboť slepě uvěřili tomu, že onen student skutečně přišel o život. S nadějí, že konečně se musí „něco stát“. Stalo se. Bez ohledu na realitu v té prapodivné epizodě prvních hodin převratu. Po několika dnech pokojných demonstrací, řečeno poeticky s Komenským, se vláda lidu vrátila do jeho rukou. Kdo byl listopadového převratu jakkoli účasten, stal se aktérem či svědkem něčeho, co dějiny dosud nepoznaly. Restaurace demokracie po éře jedné specifické totality.

Nastalé změny měly společného jmenovatele: naději, že zítra bude lépe než včera. Že za pět let bude ještě lépe. Stejně tak za deset, za patnáct. O tom, co nás čeká za horizontem dvou dekád jsme příliš nepřemítali; byla to hodně vzdálená budoucnost. Dnes víme, jak jsme se mýlili. Ten okamžik je tady - a my můžeme porovnávat. Vidíme bezpočet toho, o čem jsme si mysleli, že nikdy nenastane. Koho by poté, co z nás spadly okovy nesvobody, napadlo, že za třiadvacet let bude žít v zemi až do nejvyšších pater prolezlé korupcí. Že se svoboda nestane vznešeným cílem, ale bez jakýchkoli morálních zábran pouhým prostředkem ke zlatopectví a krádežím astronomických rozměrů. Že polistopadová demokracie bude zažívat krizi provázenou marasmem politické kultury. Že v den výročí 17. listopadu bude ve vězení člověk, který svojí tvořivostí vizuálně pozměnil něco tak pomíjivého, jako jsou předvolební plakáty.

Tady se ale musíme zastavit. Nic z těchto negativních jevů nemůže být důvodem k prosazování omylu, že minulá totalita byla lepší než nynější demokracie. Listopad 89 neztratil nic na svém zásadním pozitivním, a nebojme se toho slova, posvátném významu. My, pěšáci tehdejších událostí, mále ale plné právo tam, kde v sobotu budeme, vyjádřit své výhrady. Vzpomenout na sametovou revoluci s hlubokou úctou a vděčností už nestačí. Přišel čas začít říkat hodně nahlas: je v naší společnosti příliš mnoho jevů, pro něž platí – takto jsme to nechtěli a nechceme.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.