Lubomír Stejskal: Čtyři je víc než nula

5. září 2013
Publicistika

V Kraslicích na Sokolovsku chystají po prázdninové přestávce v pořadí páté letošní zasedání zastupitelstva. Tématem rokování, které začne dne dneška za týden, by mělo být zřízení malého útvaru městské policie. Komentuje Lubomír Stejskal v příspěvku Čtyři je víc než nula.

Kraslice trápí totéž, co obyvatele jiných měst a obcí v našem regionu. Vandalismus, rušení nočního klidu. Řádění těch, o nichž z důvodu politické korektnosti hovoříme jako o nepřizpůsobivých. Pojmenováno právním jazykem: město čelí důsledkům nerespektování vyhlášky o veřejném pořádku. Ta byla schválena loni v dubnu, ovšem potýká se s problémem ve stylu kde není žalobce, není soudce. V tomto případě: kde není dostatek strážců zákona, stává se z vyhlášky cár papíru.

A právě to by se mohlo změnit. Tedy pokud dojde k naplnění záměru, o němž se v Kraslicích zatím pouze debatovalo. Jde o ustavení ne příliš početné jednotky městské policie. V počtu čtyř strážníků. Podle webových stránek města mají Kraslice 7300 obyvatel. Bude kvarteto ochránců zákona stačit? Jistěže ne tak, aby bylo vyhověno všem požadavkům místních občanů. Přesto ale: čtyři je víc než nula. Pak už bude záležet na výkonu služby samotných strážníků v terénu. Místostarosta Otakar Mika ujistil: nepůjde o to, aby pokutovali za každou maličkost. Podle jeho slov se mají zaměřit na vážné problémy, které město tíží. Jistě chvályhodná iniciativa. Filozofie záměru je logická a svým způsobem odvážná. Místostarosta se vyslovil otevřeně: „Nemůžeme dopustit, aby se slušní lidé přizpůsobovali nepřizpůsobivým. Chceme docílit toho, aby to bylo opačně.“

Až budou zastupitelé o návrhu rozhodovat, jistě vezmou do úvahy i finanční stránku věci. Počáteční vklad do vybavení služebny: tři a půl milionu korun. Roční provoz městské policie: tři miliony. Dvanáctého září tak půjde také o to, jestli zástupci občanů dospějí k názoru, že se tato investice městu vyplatí. Pokud Kraslice vlastní strážníky dosud neměly, pak právě kvůli nedostatku peněz. Nyní se ozývají hlasy, že ekonomika města se uzdravuje a tudíž není na co čekat. Obyvatelé si naopak budou muset ještě počkat. Na to, jestli mezi sedmnácti členy zastupitelstva bude mít takovýto názor většinu.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.