Lubomír Stejskal: Babylon po česku

17. leden 2013
Publicistika

Prezidentské volby znamenaly a znamenají, že se víc než jindy hovoří o politice a v politologických termínech. A čím víc se hovoří, tím většího zmatení pojmů jsme svědky. V poznámce Babylon po česku si toho všímá Lubomír Stejskal.

Tolik uznalých vět na adresu občanů od tolika osobností jsme už dlouho neslyšeli. Sotva bylo v sobotu odpoledne zřejmé, jak lidé rozdali karty pro druhé kolo přímé volby prezidenta, dostalo se jim děkovné kaskády. Od vítězů i poražených. Kandidáti včetně ostřílených politiků vědí, co se sluší a patří. K dokonalosti zbývá ještě maličkost. Aby si někteří, a dodejme: špičkoví politici, udělali jasno v pojmech.

Jde o dvoupólové rozdělení na pravici a levici. Je s podivem, že jednoho a téhož politika můžeme najít v jedné i druhé škatulce. Zaleží na tom, kdo z politiků se ujme role rozhodčího. Tak jsme se v minulých dnech od Jiřího Dienstbiera dozvěděli, že Miloš Zeman je kandidátem pravicovým. On sám se ovšem profiluje jako kandidát levicový – a vymezuje se tak proti Karlu Schwarzenbergovi. Ten ovšem pravo-levé dělení považuje za zastaralé. Definuje sám sebe jako kandidáta konzervativní stranické formace. V očích prezidenta mu to ovšem moc platné není. Václav Klaus na víkendové Jizerské padesátce dal jasně na srozuměnou, že pan kníže je podle jeho soudu politik levicový.

Finalisté prezidentských voleb 2013

Máme tu tedy dilema. Koho jsme zvolili do druhého kola boje o Hrad? Dva kandidáty pravicové, jak to vidí Jiří Dienstbier? Nebo dva kandidáty na levici, jak můžeme dovodit ze slov odcházejícího prezidenta? Anebo jednoho vpravo a druhého vlevo, jak si dosud mysleli mnozí z nás? Ne že by na tom až tak záleželo – a vlastně nejde o kandidáty samotné. Ve hře je cosi víc.

Politici si dnes a denně nárokují, abychom věřili, že to, co říkají je správné. Lidově: že je to to pravé ořechové. Jak jim v tom ale vyhovět, když o jedné a téže barvě jeden tvrdí, že je černá a druhý hovoří o bílé? Obě odpovědi pravdivé být nemohou. Nedokáží-li se shodnout na této zdánlivé maličkosti, kde mají občané jistotu, že se nemýlí v záležitostech podstatnějších? Proto je tak důležitý náš zdravý rozum a obyčejný selský úsudek.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.