Literární Šumava

17. říjen 2011
Publicistika

V sobotu vyhlásila městská knihovna v Klatovech výsledky letošního 21. ročníku soutěže Literární Šumava. Nebylo jisté, jestli to není naposledy. Petra Kosová se klatovského setkání zúčastnila - a nad soutěží uvažuje v následujícím příspěvku.


Letos obeslalo Literární Šumavu 45 účastníků. Je to více než vloni; rekordní počet byl asi 130 účastníků. Jenže literární soutěž není o rekordech a popravdě řečeno, 130 prací, to už je nálož pro porotu i organizátora takřka neúnosná. Takže letošní ročník patřil ke standardním. Není důvod bít na poplach, že o Literární Šumavu není zájem.

Pohled na Šumavu z Boubína

Pro zajímavost: jen málo autorů z těch 45 bylo ze západu Čech, většinou žijí v Praze, v jižních Čechách nebo na Moravě. Jeden příspěvek přišel ze Slovenska a jeden ze švýcarské emigrace. Můžeme spekulovat, proč to tak je - jisté je, že se mezi amatérskými literáty o této soutěži ví. A pokud ji obesílají a někteří i opakovaně, musí je něčím přitahovat, nabízet něco, co jiným literárním soutěžím schází.

Možná je lákavé téma oblíbeného pohoří. Nebo je přitažlivé domácí prostředí a přátelská atmosféra říjnového (dříve prosincového) setkání při vyhodnocení v Klatovech. Navíc v posledních letech osvěženého hudebním vystoupením. Letos část sušického pěveckého sboru Svatobor dokonce dokázala v závěru vystoupení strhnout soutěžící ke zpěvu. A za okny bývalé jezuitské koleje, kde knihovna sídlí, se na sluníčku vyhřívalo malebné Pošumaví.

Překvapivě, ač to není povinné, sílí počet příspěvků právě o Šumavě. A nejsou to práce, které násilím roubují prostředí na předem zvolené téma, ale skutečně už samotné téma vyvěrá ze vzpomínek, z lásky k šumavským specifikům nebo jednotlivým místům. Ruku na srdce, rozmarná a teď těžce zkoušená krasavice Šumava si zaslouží zkušenější i škobrtavější pokusy o literární vyznání.

Psaní deníku. Ilustrační foto

Literární Šumava se může časem ještě dále rozvíjet. Třeba najde vhodného partnera a vznikne seminář zaměřený na některý žánr - a vyhlášení výsledků soutěže bude jeho součástí. Anebo někoho napadne něco úplně jiného. Každopádně Literární Šumava není za zenitem. Obesílanost amatérských soutěží je zkrátka kolísavá a nelze ji ovlivnit. O tom by mohli vyprávět například organizátoři oblastních přehlídek amatérského divadla: někdy soubory k
účasti přemlouvají s nehotovými inscenacemi a raději zvou ještě inspirativní představení. Jindy praská program ve švech a všichni zájemci se do něj nedostanou.


Literární Šumava potřebuje zkrátka trpělivost a péči, jakou ji dosud klatovská knihovna zahrnovala. Potřebuje i stávající přízeň města Klatovy. A skomírat nebude.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.