Libor Dvořák: Snad až překvapivě optimističtí Ukrajinci

13. duben 2024

Přestože válka na Ukrajině trvá už třetí rok a ačkoli konce zatím není vidět, Ukrajinci neztrácejí dobrou víru a optimismus. Většina jich také schvaluje činnost prezidenta Volodymyra Zelenského, i když jeho podpora stále klesá. Obyvatelstvo země je ovšem dál přesvědčeno, že vítězství bude nakonec na straně Ukrajiny. Řada z nich by ovšem uvítala ráznější mobilizaci.

Zatímco hned po začátku války v únoru Zelenského podporovalo až 94 procent Ukrajinců a o rok později to stále ještě bylo přes devět desetin lidí, letos v únoru už tento počet nedosahoval ani dvou třetin občanů.

Čtěte také

Pravdou na druhé straně je, že jednokomorovému parlamentu země, Nejvyšší radě, dnes důvěřuje necelá pětina Ukrajinců a jen třetina jich schvaluje činnost Šmyhalova kabinetu, takže v porovnání s těmito čísly je na tom prezident ještě pořád moc a moc době.

Nejvyšší podpoře se z celkem pochopitelných důvodů momentálně těší armáda, za níž vytrvale stojí devět Ukrajinců z deseti.

Čtěte také

Přestože většina občanů tedy v základní pilíře státní moci – snad vyjma prezidenta – příliš nevěří, zůstává v nich i nadále víra v konečné vítězství nad Ruskem: to, že by snad Rusko dokázalo okupovat celé ukrajinské území, připouští jen jedno jediné procento Ukrajinců.

Na druhé straně je pravda, že lidé cítí ve svých životech hodně nejistoty – asi čtvrtina lidí svou budoucnost vidí jenom na pouhý měsíc dopředu, ale celých 15 procent Ukrajinců si raději neplánuje vůbec nic. To je samozřejmě hodně smutné, ale kdo by se jim divil…

Vlastní zásluha Ukrajiny

Průzkum se prováděl přesně dva roky po vypuknutí války na všech územích země kromě těch okupovaných, a když to tak shrneme, tak vlastně ještě nebyl tak skeptický.

Čtěte také

Ukrajinci si nutně musejí uvědomovat, že po jejich nezdařené loňské protiofenzívě by letos naopak mohl následovat podobný frontální útok ruský, pro nějž docela dobré vyhlídky vytváří jak masivní ničení ukrajinské energetické infrastruktury z posledních týdnů, tak i stále sílící ruská převaha v počtech techniky i živé síly.

Přičteme-li k tomu viditelně slábnoucí ochotu Západu Ukrajinu i nadále masivně podporovat (což je nejviditelnější u Američanů), je skoro s podivem, že výsledky podobného průzkumu veřejného mínění nejsou daleko horší.

Libor Dvořák

Jedno ale můžeme říct hned: pokud Ukrajina přes vše řečené vyhraje, či ve válce dosáhne alespoň přijatelného výsledku, bude to především její vlastní zásluha – a to si Evropa a zbytek světa za rámeček rozhodně nedají.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.