Liberecká univerzita osadí střechu jedné z budov fotovoltaickými panely

10. říjen 2023 11:14

Technická univerzita v Liberci nakupuje v roce 2023 energie dráž, než před začátkem války na Ukrajině. Omezit náklady na elektřinu chce škola pomocí sluneční energie.

Střecha na budově G Technické univerzity v Liberci

Liberecká univerzita chce v roce 2024 umístit na střechu své budovy G fotovoltaické panely. Ty mají škole pomoci snížit výdaje za elektřinu, které se každoročně pohybují v řádu milionů korun. Jen pro rok 2023 odhaduje kvestor Vladimír Stach náklady na zhruba 25 milionů.

Elektřina vyrobená pomocí fotovoltaických panelů by podle něj mohla ušetřit až jeden milion korun ročně. „Ten milion bude splácet tu investici. Předpokládaná investice je 7 milionů, takže návratnost bude 7 let, při životnosti, která bude dvojnásobná, trojnásobná. Doufáme, že na to dostaneme nějakou dotaci, třeba, takže by to mohlo vydělávat už i dřív,“ řekl kvestor.

Proč nebudou panely na střeše budovy F, kde se původně plánovaly? Kolik fotovoltaických panelů by se mohlo na střechu budovy G vejít? V kampusu natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související