Profesionální hasiči testují nový žáruvzdorný materiál. Geopolymer odolá až 1 000 °C, vyvinuli ho v Liberci

29. září 2023

Vědci Technické univerzity v Liberci vyvinuli žáruvzdorný materiál, který dokáže prodloužit životnost konstrukcí při požáru. Zvyšuje tak i šance na záchranu lidí a bezpečnost hasičů.

Vedoucí výzkumného týmu z katedry materiálu Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Louda představuje geoplymer

Nový geopolymerní kompozit už zkušebně chrání před požárem například ocelové nosníky plynového zásobníku v Praze-Satalicích. Testují ho i krajští profesionální hasiči ve speciálním výcvikovém kontejneru v Raspenavě na Liberecku.

„Kontejner jsme vystříkali geopolymerem tak, abychom zvýšili životnost ocelové konstrukce. Každý nový hasič tam musí projít tréninkem, stříkají tam vodou po stěnách,“ popsal vedoucí výzkumného týmu z katedry materiálu Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Louda. „Není horšího prostředí, než ten hasičský trenažer, takhle hoří asi třikrát týdně,“ dodal.

Geopolymer, který zvýší odolnost staveb proti zničení požárem, je možné nastříkat na jakýkoli materiál, vyjma polymeru. Například u OSB desek se tak doba prohoření zvýší ze 17 minut na pětinásobek. „Ano, řádově na hodinu a půl. Je to odvislé od tloušťky té stěny, samozřejmě,“ potvrdil Petr Louda.

Materiál je porézní, místy zhutnělý. „Architekti v tom vidí možnost, že už nemusí mít všude pravé úhly, a že ty tvary můžou být ledasjaké,“ přidal další výhodu hmoty.

Ukázal také vzorek materiálu, který vypadá jako obdélníkový rámeček s vlnovkou uvnitř. Jsou na něm vidět i vrstvy, které na něm vytvořil 3D tisk. „Je vidět, jak dobře se ty vrstvy prolnou mezi sebou, tudíž ta konstrukce je velmi homogenní. Je částečně porézní, to jsme schopni ovlivnit,“ doplnil.

Na rozdíl od betonu, který v ohni vydrží kolem 600 stupňů Celsia, což je teplota hoření dřeva, geopolymer vydrží 1 000 stupňů Celsia.

Z čeho se geopolymer vyrábí a jak se aplikuje na stavby? Jak dlouho na budovách vydrží? A v jaké fázi je jeho uvedení do praxe? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související