Levice a pravice

26. duben 2010
Publicistika

Mnozí mladí lidé se obávají, že mnozí staří lidé budou bez rozmyslu dávat své hlasy levici, protože jsou líní přemýšlet o problémech naší doby. Takoví lidé pochopitelně jsou, ovšem na druhé straně přibývá těch, kteří z pravicových pozic směřují k levici právě proto, že mají životní zkušenosti a o současných poměrech naopak přemýšlejí hodně. Co by pravice měla dělat, aby si jejich voličskou přízeň zachovala, nad tím uvažuje Ondřej Vaculík.

Změnit výklad pojmu úspěšnost. Z dikce naší pravice vyplývá, že úspěšnost se vztahuje k penězům či k mediální protřelosti. Jako by neexistoval úspěch ve skromnosti! Kolik máme kolem sebe normálních velice úspěšných lidí, jejichž příjmy jsou průměrné, ba podprůměrné! Každý asi vzpomíná na některého svého učitele, který mu jako osobnost otevřel pohled na svět, známe dobré mistry z továren a staveb jako vynikající fachmany a spravedlivé vedoucí. V obci máme prodavačku, která úspěšně vede skromný koloniál. To všechno jsou přeci úspěšní lidé! Pravice to neví.

Titulek „vyšší důchody pro bohaté zvýší výdaje státu“ starší lidi poděsil, i když si uvědomují, že současné vyměřování důchodů, kdy z vyšších příjmů jde na důchod méně procent než z příjmů nižších, je vůči lidem s vyššími příjmy opravdu nespravedlivé. Je to opatření z popřevratové doby, kdy šlo o to snížit vysoké důchody bývalých komunistických prominentů. Jestliže pravice však neřekne, že nepřímou úměrnost při výpočtu důchodů zachová, a nazve ji solidaritou úspěšných bohatých s úspěšnými chudšími, pak se mnozí lidé vskutku obávají, že hrozí zvýšení důchodů bohatým na úkor chudších, protože kde by stát ty peníze vzal, že.

Pravice je si dobře vědoma, že důchodový věk bude růst - a o tom také mluví - , a správně předpokládá, že i důchodci budou muset pracovat a být, jak se říká, užiteční pro společnost. Sama se však ztotožňuje s kultem mládí, s jeho prostořekostí, s jakýmsi nevaž se, odvaž se, jako by člověk nesl odpovědnost jenom sám za sebe. Starší lidé naopak odpovědnost za společnost cítí, takže i hesla se sociálním podtextem jsou jim bližší. Ano, jsou neuskutečnitelná, ale alespoň vyjadřují záměr býti blíže k lidu. Nakonec i kdyby levice ze svých slibů splnila pouhých 7 %, může to být více, než hodlá udělat pravice.

A neotravujte staré lidi s odpovědností za státní dluh! Oni už těch státních dluhů museli od války splácet dost, tenhle mohou bez výčitek svědomí klidně přenechat generacím mladším.

Peněženka s mincemi

Přesto jsou starší lidé, jimž životní zkušenost a rozvaha velí volit pravici za každých okolností, protože podle nich levice neskýtá záruku demokratického rozvoje společnosti.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio