Letiště Líně uspořádalo Den otevřených hangárů. Návštěvníci vyjádřili nesouhlas s výstavbou gigafactory

6. únor 2023 17:29, aktualizováno

Nablýskaná letadla, plná parkoviště aut a dlouhé fronty u stánků s občerstvením. Tak v sobotu vypadal Den otevřených hangárů v Líních na severním Plzeňsku. Akci navštívily tisíce lidí.

„Rozhodli jsme se letiště otevřít i v tomto netradičním termínu, důvodem je probíhající jednání o potenciální výstavbě gigafactory koncernu Volkswagen,“ prozradil místopředseda Asociace pro rozvoj všeobecného letectví Luděk Kraus. Podporu přišly letcům vyjádřit přímo davy lidí, kteří se záměrem vybudovat na místě továrnu na autobaterie do elektromobilů nesouhlasí. Během slunečné soboty si na záložním vojenském letišti prohlédli historická i současná letadla.

Pozvání na Den otevřených hangárů přijal i ministr dopravy Martin Kupka. „Mnoho lidí mě zastavuje a ptá se, proč vláda záměr výstavby podporuje a co může gigafactory České republice přinést. Faktem je, že když se v naší zemi naskytne taková možnost sáhnout si na moderní technologii, nemůžeme ji jen tak pominout, je třeba hledat nějaké řešení. Součástí toho řešení ale samozřejmě musí být náhrada stávajícího letiště, kde by provoz tak, jako funguje tady, mohl fungovat nadále,“ řekl.

Dle Luďka Krause zůstává prioritou letců záchrana stávajícího letiště v Líních, jak ale uvedl, je nutné ocenit snahu vlády komunikovat a vnímat jejich potřeby. Kdy, a jestli vůbec, se koncern Volkswagen rozhodne gigafactory na tomto místě postavit, by se mělo ukázat v březnu.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio