Lekce z obecní demokracie

25. srpen 2011
Publicistika

Čas od času jsme toho svědky v každé obci či městě. Radnice se většinově usnese, že pro občany něco udělá a jednotlivci mezi nimi se pustí do hlasité kritiky. Něčeho podobného jsme byli svědky v Hroznětíně na Karlovarsku, kde připravují přestavbu knihovny. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Lekce z obecní demokracie.

Vybudovat Městské společenské centrum přestavbou knihovny plánovala hroznětínská radnice už od doby minulého vedení. To současné se k záměru přihlásilo. Letos v únoru schválilo zastupitelstvo plán rozvoje města, kde je centrum také uvedeno. S tím, že realizace bude závisla na získání dotace. Podle starosty Martina Malečka dotaci město získá, ale nanejvýš 400 tisíc korun. Převažující část investice, konrétně šest milionů korun, bude muset získat z úvěru. A z toho mají někteří z místních strach. Za všechny to vyjádřil jeden z nich, říkejme mu občan Josef. Obává se, že se město nebezpečně zadluží, přijde o další milion na úrocích a v celém projektu že se utopí finanční rezerva města. Ta čítá čtyři miliony korun. Máme tu modelový příklad jako z učebnice obecní demokracie.

Má občan Josef na své námitky právo? Bezpochyby ano. Jak se ale má zachovat vedení Hroznětína, když plán přestavby knihovny schválilo zastupitelstvo jasnou většinou? Tady je na místě říci: nestačí pouze formálně schválit, akci je nutné před veřejností obhájit. Starosta Maleček tak učinil. Možná se mu obavy občana Josefa rozptýlit nepodařilo. Veřejnosti nicméně předložil argumenty, které tu ambici mít mohou. Město si půjčilo proto, že žádný totační titul k dispozici nebyl. Výše úroků nebude milion korun, ale o tři sta tisíc méně. Navíc: rezerva města na splácení úvěru použita nebude. Především ale: budova knihovny není v dobrém stavu a rekonstrukci tak jako tak potřebuje. Stejně jako město sál pro společenské akce. Jako bonus připomněl starosta přemístění knihovny po rekonstrukci do přízemí, to kvůli seniorům, vybudování bezbariérového přístupu a přemístění informačního centra do nové knihovny.

Finance. Ilustrační foto

Máme tu na jedné straně strach občana Josefa o radniční kasu, na druhé straně zájem vedení Hroznětína o další zkvalitnění života jeho obyvatel. Bezpochyby obě strany této polemiky to myslí dobře. Zvítězit ale může pouze jedna z nich. I když, paradoxně a svým způsobem, vlastně obě. Od radnice sotva kdo může chtít, aby kvůli kritice občana Josefa od svého plánu upustila. Musí si ovšem počínat tak, aby se po čase nezjistilo, že kritik projektu měl pravdu. Což je v principu zásada obecná, která se netýka pouze rekonstrukce jedné malé knihovny pod Krušnými horami.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.