Kvůli suchu bude letos méně cibule. Zřejmě se to odrazí i na její ceně

17. srpen 2019 12:46

Cibule kvůli suchu a loňské neúrodě výrazně podražila. A situace se zřejmě nezmění. Pěstitelé na jihu Čech odhadují, že letošní úroda této zeleniny bude ještě nižší.

„Teď jsme vytrhli cibuli a vidíme, že je znatelně menší, než by měla být,“ ukazuje přímo na poli u Radomyšle na Strakonicku farmářka Lenka Miklasová.

Cibule bude menší už několikátým rokem, podepisuje se na ní počasí bez srážek. „V loňském roce do prvního pololetí tady spadlo 216 milimetrů, bylo sucho a v letošním roce je sucho ještě větší, protože ten příhrn srážek byl poloviční,“ říká Lenka Miklasová.

Zemědělci proto musí vodou šetřit. „Máme pod závlahou jenom jahody a okurky a jinak nic. Prodražovaly by se totiž ty vstupy a pak by se to odráželo na ceně cibule, byla by ještě dražší,“ vysvětluje farmářka.

Čeští pěstitelé pokryjí při průměrné úrodě cibule poptávku na našem trhu z padesáti procent. Zbytek Česká republika dováží z Rakouska, Polska, Holandska nebo Slovenska.

Čtěte také

Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky se dá předpokládat, že letos bude v obchodech převládat cibule ze zahraničí, což se odrazí pravděpodobně i na její ceně.

„Vzhledem k tomu, že letošní sklizeň rozhodně nebude nadprůměrná, bude nižší než v minulých letech, tak očekáváme, že naše dovozní závislost se ještě zvýší a samozřejmě ceny tomu mohou odpovídat a mohou být vyšší, než na které je spotřebitel zvyklý,“ potvrzuje.

V současnosti se cibule žlutá prodává v našich obchodech za 17 až 36 korun za kilogram. Jestli se cena této zeleniny ještě zvýší, bude jasné až po její sklizni, tedy v polovině září.

Spustit audio

Související