Kulturou proti politické nekulturnosti

11. červen 2009
Publicistika

Na první poslech působí ta informace mírně řečeno překvapivě. V Sokolově obnovují festival politické písně. Nejedná se ale o oživení neblaze známého propagandistického kulturního podniku z období takzvané normalizace. Smyslem současné přehlídky, která začíná doprovodným programem v pondělí a vyvrcholí následující sobotu, je něco docela jiného. Více v komentáři Lubomíra Stejskala.

Přiznám se: také jsem měl na okamžik pocit, že špatně slyším, když jsem se poprvé dozvěděl, že v Sokolově budou opět pořádat festival politické písně. Vzápětí ale vyšlo najevo, že mechanicky podlehnout pocitu z prvního dojmu znamená mýlit se. Právě proto si organizátoři zaslouží pochvalu za skvěle vykalkulovaný moment překvapení. A ovšem také za odvahu, neboť se pustili na hodně tenký led. Není totiž tak úplně zřejmé, jak bude tato nabídka veřejností přijata.

Nejde totiž jen o program, který kromě hudební přehlídky zahrnuje také promítání filmů, autorské čtení, výstavy, divadelní představení nebo vyhlášení výsledků ankety Český papaláš. Svoji roli může sehrát značné znechucení lidí politikou obecně. Naposledy se to ukázalo při volbách do Evropského parlamentu - a málo platné, sokolovská akce přídavné jméno politický ve svém názvu přece jenom má.

Logo

Bylo by ovšem velkým nedorozuměním nechat se tím odradit. Protože ve srovnání s původním sokolovským festivalem je zde zásadní rozdíl. Tehdy, v nenormalitě časů normalizace, nemohla být přehlídka ničím víc propagandistickou karikaturou sebe sama. Dnes má ambici být autentickým festivalem politické písně v nejlepším významu tohoto sousloví. Neboť i demokratický režim se všemi svými malými a velkými nešvary občas potřebuje nastavit zrcadlo a vytvořit zpětnou vazbu takříkajíc zdola. Arogance a zneužívání moci, kázání vody za současného pití vína a nízká politická kultura vůbec - to vše si pranýř bezpochyby zaslouží. Právě proto dali pořadatelé této akci podtitul Festival proti papalášství. Současně se ale podle Miroslava Balatky, autora a spoluorganizátora projektu, netají tím, že jde především o vtip, recesi a zároveň i provokaci. Velkou neznámou samozřejmě je, do jaké míry tento odvážný experiment získá podporu nejen sokolovské veřejnosti. Od soboty za týden budeme moudřejší.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio