Krásné a neskutečné

3. duben 2008
Publicistika

Ne každému je dopřáno dožít se věku, kdy devadesátka je na dohled. A ne každému je dáno prožít 65 let ve vydařeném partnerském svazku. Dva lidé, které takové štěstí potkalo, oslavili minulý víkend v Chebu takzvanou kamennou svatbu. Nad prostým, přitom ale neobyčejným lidským příběhem manželů Aišmanových se v poznámce "krásné a neskutečné" zamýšlí Lubomír Stejskal.

Je to velice krásné a neskutečné," vyjádřila v regionálním tisku své pocity jedna z vnuček Marie a Ladislava Aišmanových. Má pravdu. Šedesát pět let v jednom spokojeném manželství je z pohledu dnešní statistiky rozvodovosti něco neskutečného, jakoby z jiného světa. Recept na úspěch mají oba oslavenci jednoduchý. Zahrnuje lásku, toleranci a vzájemnou úctu. Nic originálního, dalo by se říci. Přesto ale: není právě nedostatek tolerance a vzájemné úcty po prvotním vášnivém zamilování jedním z důvodů toho, proč poměry v našich rodinách nepůsobí tím nejutěšenějším dojmem?

Jistě lze namítnout, že dnes to mladé začínající páry nemají nikterak snadné. Obstarat si bydlení a práci, uživit rodinu a přitom vyhovět náročným požadavkům moderní doby není jednoduché. V tom se jistě shodneme. Položme si ale otázku: měli snad manželé z našeho příběhu a lidé jim podobní snadnější cestu životem? Rozhodně ne, spíše naopak. Pohleďme na několik milníků z jejich bohaté pouti po tomto světě.

Logo

Narodili se za první republiky, záhy přišla hospodářská krize, pak Mnichov a nacistická okupace. Zažili válku, po krátkém vydechnutí nástup totality, ve třiapadesátém měnovou reformu, naději během pražského jara a sovětskou invazi. Následovala šeď normalizace a teprve v letech zaslouženého odpočinku se dožili obnovy demokracie - jistěže se všemi peripetiemi, které transformaci ekonomiky provázely. Tak rozmanitá byla desetiletí těchto vlastně obyčejných lidí.

Mladším generacím mohou ovšem lépe než někteří současní politici posloužit jako viditelný příklad toho, jaká hodnota se může skrývat pod prostými názvy manželství, rodina, věrnost. A že harmonické partnerství mezi mužem a ženou, v dobrém i ve zlém, není pouhá chiméra. Ladislav a Marie Aišmanovi z Chebu nejsou inspirací pouze pro své dva syny, vnoučata, pravnoučata a širší rodinu.

Tajemství, v němž je zakódován úspěch jejich bez nadsázky šťastného manželství, vlastně žádným tajemstvím není. Recept jsme dnes už slyšeli. Nejdůležitější je láska, tolerance a vzájemná úcta. Nic z toho není odepřeno ani nám ostatním. I když jistě - láska je velký a poněkud komplikovaný dar. Je-li ale podpořen tolerancí a vzájemnou úctou, může vydržet třeba pětašedesát let. Sobotní kamenná svatba v Chebu byla výmluvným svědkem toho, že něco takového nepatří pouze do říše pohádek.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.