Královédvorská nemocnice má po více jak 40 letech nové operační sály za téměř 100 milionů korun

20. březen 2024 07:46

Nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku otevřela nové chirurgické a urologické operační sály za 97 milionů korun. Stavba začala před dvěma lety a Královéhradeckému kraji na ni 20 miliony přispěl majitel královédvorské textilní společnosti JUTA. Nové vybavení umožní lékařům operovat pacienty šetrněji. Sály si prohlédla také reportérka Adéla Kavříková.

Proč královédvorská nemocnice potřebovala nové operační sály?
To dosavadní umístění operačních sálů nesplňovalo hygienické požadavky, protože neumožňovalo oddělit sály od otevřeného lůžkového oddělení. Nové operační sály by pacientům měly zajistit bezpečnější a také modernější péči.

Čtěte také

Podle zástupců Královéhradeckého kraje to byl nezbytný krok pro zachování akutní péče - pro představu - ročně tady lékaři provedou zhruba 1500 operačních zákroků a poslední úpravy nebo větší modernizace se tady uskutečnila v roce 1982, tedy více jak před 40 lety.

Co všechno je součástí téhle bezmála stomilionové investice?
Operační sály vznikly v nástavbě na budovu laboratoří, kterou s hlavní budovou propojil nadzemní spojovací krček. Ve druhém nadzemním podlaží jsou vedle sálů také prostory sterilizace a provozní zázemí. Třetí podlaží pak slouží pro technické zázemí provozu. Dále tady vznikla i účelová cesta včetně sjezdu, parkovací stání nebo trafostanice.

Čtěte také

Doplním ještě, že samotná stavba vyšla na více než 76 milionů korun a dalších přibližně 21 milionů stálo zdravotnické a další vybavení v interiéru. Součástí jsou třeba dva operační stoly a laparoskopická věž vybavená přístrojovými jednotkami s nástroji, které lékařům umožní operovat šetrněji, třeba jen prostřednictvím drobného řezu.

Na investici se částečně podílel i soukromý investor. Můžeš vysvětlit proč?
Majitel královédvorské JUTY Jiří Hlavatý to vysvětluje svým patriotismem, ve Dvoře Králové nad Labem se narodil a chtěl se podílet na zvýšení kvality života nejen obyvatel města, ale také zaměstnanců jeho firmy. Budoucnost nemocnice projednával s vedením Královéhradeckého kraje posledních 8 let.

V nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem kraj otevřel nové operační sály
Spustit audio

Související