Koncertem v Rokycanech zahájí kapela Petr Novák Forever turné k nedožitým 75. narozeninám Petra

13. červenec 2020 09:35

Hvězdičko blýskavá, Já budu chodit po špičkách nebo Povídej - to jsou hity, které si u táboráku i jinde zpívá už několikátá generace. Jsou to písně Petra Nováka, který se narodil v roce 1945 a zemřel v roce 1997. Hudbu i životní příběh tohoto rytíře českého bigbítu přibližuje posluchačům také kapela Petr Novák Forever, kterou tvoří hudebníci z Plzeňska. Tento týden vyrážejí na své další turné po České republice.

„Petr Novák by letos v září oslavil 75. narozeniny, takže jsme se k tomuto výročí rozhodli uspořádat turné. Hodně zastávek bude na západě Čech. Celé „Tour 75“ jak jsme to turné nazvali, mělo začít už na jaře. Nicméně do toho zasáhl koronavir, takže se celé přesunulo a startujeme až teď koncertem v Rokycanech,“ vysvětlil klávesista a jeden ze dvou zpěváků kapely Jiří Bláha.

Součástí koncertu jsou největší Novákovy hity, ale i méně známé nebo dosud neobjevené písně. „ Je to vlastně takový komorní recitál, takže písně jsou přearanžované do netradiční podoby, jak je posluchači neznají. Určitě to není bigbít, ale poslechová záležitost, během které vyprávíme životní příběh Petra Nováka. Představujeme ho nejen jako zručného autora, ale také jako člověka, který neměl úplně jednoduchý život,“ popsal Jiří Bláha.

Známé písně v nových aranžích zahraje skupina Petr Novák Forever

Autorem všech nových aranží je Luboš Muchna, který v kapele zároveň hraje i na akustickou kytaru. Rytmické nástroje ovládá Jiří Svatoš, součástí je i dechová sekce, kde se představí Tereza Pulcová a na akordeon hraje Hana Medunová.

Dnešní koncert v Rokycanech začíná v 17 hodin v areálu ve Spilce. V srpnu vystoupí kapela Petr Novák Forever například v jízdárně zámku Kozel nebo v kostele v Dolanech u Hlinců. V dalších měsících pak plánuje koncerty třeba v Jindřichově Hradci, v Plasích, v Přešticích nebo v Ústí nad Orlicí. Celkem má turné s podtitulem Klaunova zpověď zatím 16 zastávek.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio