Koleje ničí kola vlaků, oznámily České dráhy a přestaly jezdit na trati z Tišnova do Nového Města na Moravě

12. březen 2024 15:57

Cestující vlakem na trati mezi Tišnovem a Novým Městem na Moravě čekalo v úterý ráno překvapení. Místo vlaků přijely náhradní autobusy. 

České dráhy znenadání přestaly jezdit po kolejích, prý jim ničí vozy. Mluvčí národního dopravce Filip Medelský tvrdí, že stav kolejí je tak špatný, že by cestujícím mohlo hrozit nebezpečí: „Důvodem přerušení vlakového provozu v daném úseku je poškozování kol motorových vozů a vznikající trhliny. Rozvoj těchto trhlin by mohl způsobit takové poškození kol, že by mohlo dojít k výraznému narušení jízdních vlastností vozů.“

Informace o výluce na webu Českých drah

Správa železnic si není tak jistá tvrzením, že problém je ve stavu jejich kolejí. „Správa železnic s dopravcem intenzivně komunikuje. Od minulého týdne jsme v dotčeném úseku provedli několik zkušebních jízd drezínou. Ty ale proběhly bez problémů. Aktuálně se věnujeme podrobným prohlídkám trati a mimořádné diagnostice,“ dodala mluvčí železničářů Nela Eberl Friebová. Doteď žádné testy neodhalily závadu na straně železničářů ani na  jejich trati.

Spustit audio