Koho to zajímá...

14. leden 2005
Publicistika

V sousedním Německu vyzval myslivecký svaz své členy, aby nechávaly vyšetřit maso ulovených divočáků. Mapky zamoření a články o této problematice objevily se v regionálním tisku. Ve své poznámce se nad tím zamýšlí Zdeněk Vyšohlíd.

Nejen bavorští myslivci, také bavorský zemský úřad pro zdraví a bezpečnost potravin připomněl, že tragédie v Černobylu pomalu upadá do zapomnění, ale radioaktivní césium (mimo jiné) zůstává v půdě, a zůstává, jak název prozrazuje: RADIO-AKTIVNÍ.

Kde je kontaminovaná půda, tam (lidově řečeno) "je to i v houbách". A divoká prasata houby ráda: jejich zvěřina (tedy maso) je pak radioaktivnější než obvykle, až dvacetkrát více, než připouští norma!

Logo

To byla iniciativa SHORA.

Myslivecký svaz projevil iniciativu ZDOLA: poučil, že kdo daruje nebo prodá zvěřinu, která neodpovídá normě, dopouští se trestného činu! Proto také vyzval své členy, aby nechávali zvěřinu kontrolovat (v Bavorsku je pro tyto účely šestadvacet laboratoří).

Lidi zajímají mapky s výsledky laboratorních měření. Chtějí také vědět, jak to tenkrát po 29. dubnu bylo, když vzdušné masy z Ukrajiny přešly přes Českou republiku do Bavorska, aby tam z nich déšť vymyl radioaktivní částice a spláchl je do bavorské půdy. Na zahrádky, dětská hřiště - a myslivcům do revíru.

My o Becqurelech v českých revírech nemluvíme ze zásady. Ani v šestaosmdesátém, ani dnes. Nezajímá to politiky, úřady, proto ani média. Jistě: žádný stav ohrožení tu není! Ale lidsky vzato: také Černobyl se nás občanů týká. Nic na tom nemění, že to nezajímá ani politiky, ani žádnou součást takzvané občanské společnosti. Ta u nás funguje, jak funguje. Také občanské postoje máme, jaké máme a potom máme i politiku, jakou máme: odzdola nahoru. Všude přežívá centralismus - tedy přemíra sebevědomí v centru a málo sebevědomí v regiónech.

Logo

Připomíná to starou anekdotu z dob pětiletek:

JAKÝ je rozdíl mezi Čechem a Bavorem?

Žádný! Oba přece vědí, kde v Bavorsku napršela ukrajinská radioaktivita.
autor: Zdeněk Vyšohlíd
Spustit audio