Kdo na slunci chodí, toho stín následuje

16. září 2008
Publicistika

Pravidelný fejeton Jindry Klímové ze seriálu nestárnoucích a stále platných přísloví dnes patří jednomu českému - Kdo na slunci chodí, toho stín následuje - v souvislosti s aktuálními událostmi .

Všichni jsme plni očekávání - jak že se bude uklízet ten pověstný Augiášův chlív, tak přece nazval premiér vlády Topolánek naši politickou scénu. Jestli na to bude použita těžká mechanizace s chapadly bagru, lehké košťátko a prachovka či spíše rozprašovač s chemií. Premiér je totiž v tomhle podobenství stejně jako král Augiáš ve starořecké báji majitelem či spíše manažérem té stáje, pověstné velkým nepořádkem a zanedbaností. Jenomže my všichni jsme v roli akcionářů, protože jsme si takovou politickou scénu zvolili.

Celý ten malér způsobil svou snahou zavděčit se své straně mladý, leč iniciativní poslanec ODS Jan Morava, když novináři z Novy a Mladé fronty Dnes pustili do světa, že tenhle sběratel i výrobce drbů leccos ví, a co neví, zajistí. On totiž vycházel z moudrosti českého přísloví, že kdo na slunci chodí, toho stín následuje. Takže něco na kohokoliv sehnat je vlastně hračka, dokonce plná napětí, jako bondovka. A navíc na dosah, podle haličského přísloví - "Křivého dříví v lese nejvíc". Pro svou detektivní vášeň měl promyšlenou teorii, kterou se také hájil: aby takový poslanec a nebo senátor správně hlasoval, musí mít pozitivní a nebo negativní motivaci. Ta pozitivní se zařizuje penězi, výhodami a větší mocí, ta negativní hrozbou nějaké újmy, zesměšněním až znectěním. Nu a k tomu musí být nějaké podklady. Za dokument o nevěře neposlušného poslance své strany Vlastimila Tlustého byl ochoten dát i 10.000 Kč. I když je to na pováženou v zemi, kde si prezident povídá celou noc zavřený v hotelovém pokoji s letuškou o počasí, ženatý premiér bydlí a plodí potomstvo někde úplně jinde, a první vicepremiér přesvědčuje národ, že šetrný člověk i když bere jen pár tisíc, může našetřit miliony. Přesto se snaživý Morava nestačil divit, když mu reportér televize Nova Janek Kroupa řekl, že se chytil na vějičku, protože sám Tlustý svolil, aby na něj byl takový dokument vyroben. "Mladý a nezkušený, oběť..." byla první premiérova slova k téhle aféře. Pak přitvrdil. Na sjezdu Zelených řekl delegátům, že je potřebuje jako pomocníky při čištění toho Augiášova chlívu. Neváhal omluvit se poslankyni Zubové. Ale i tak, jde prý o selhání jednotlivce. "Ne, ne", prohlásil při oslavách založení Ústavního soudu čestný předseda ODS prezident Václav Klaus. "Selhal systém politiky, zůstal jen mocenský boj," řekl. "Vraťme politice její obsah, pak nebude potřeba číst veřejně soukromé SMS, nebude potřeba mít skryté kamery a mikrofony a nebude potřeba mít nastrčené figurantky." Jenomže - kdož jste svatí, kamenujte! Všichni dobře víme, jak často ve sněmovně záleží na jednom, jediném rozhodujícím hlasu. Ať je to tak či tak, stále jde o velké věci: o vládu, včetně Čunka v ní, o její ekonomickou politiku, o nové zákony, o Klause na Hradě, o radar v Brdech, o pozice v justici i policii, a tak dále. Před posledními volbami se objevila zničeho nic Kubiceho zpráva, rovněž plná drbů, pomluv a falešných obvinění a nakonec vůbec nezbyl čas všechno to rozmotávat. Pár přeběhlíků dočasně situaci vyřešilo - a jejich motivace se už ani nerozebírá. V české politice je nejsilnější ten, kdo je nejvytrvalejší. Prostě: "Dočkej času jako husa klasu!" A kritika? Ale ta je přece jako noční osvětlení, něco málo nasvítí, ale jinak množí stíny a příšeří.

Logo

Člověk, o kterém se teď nejvíc mluví, poslanec ODS Jan Morava, už lituje svého činu. Zaplatil svým mandátem a bere to jako předplatné. Protože - byl přece platný! I špatné svědomí je jakž takž, protože většina stranických bojovníků totiž nemá vůbec žádné. Když se člověk octne na křižovatce, už je pozdě. Pravidla totiž nedovolují změnu jízdního pruhu. Ale co s neposlušným Vlastimilem Tlustým? Uslyšel výzvu, aby odešel. Členství v partaji je v životě jen občas využívaná zastávka, taková "na znamení". Tak co. Ale kdyby se měl úklid toho pomyslného Augiášova chlívu odbýt jen odchodem Moravy a Tlustého, a premiér Topolánek si u dveří jen o trávu otřel podpatek, bylo by to málo. Chce to víc pomocníků. Podle hornolužického přísloví: "Záplata vždycky musí být větší než díra!"

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.