Kauza zpronevěry u Městské policie v Plzni

8. červen 2001
Pod kůži

Řada městských policií v naší republice má ve své historii černou skvrnu v podobě finančních nejasností. Peníze, vybrané za prohřešky občanů měst, kterým mají strážníci sloužit, často končí úplně někde jinde než by se slušelo a patřilo. Nejčerstvější případ takového druhu se stal minulý týden v řadách Městské policie v Plzni, kde byl za zvláštních okolností odhalen peněžní únik.

Jedná se o skandál, který minulý týden otřásl plzeňskou radnicí poté, co si žena, která se starala o tok peněz mezi městskou policií a magistrátem chtěla vzít život. V dopise na rozloučenou se totiž přiznala, že za několik let ve své funkci zpronevěřila přibližně 400 000 Kč.

Dlužno dodat, že sebevražda se jí díky včasnému zásahu svědka nepodařila a zbyl tu tedy dopis jako důkaz. Policie okamžitě začala prošetřovat, jak se mohly peníze z městské policie ztrácet. S výsledky šetření byl okamžitě obeznámen plzeňský primátor Jiří Šneberger.

Jiří Šneberger, primátor Plzně: Po spolupráci s městským velitelstvím Policie ČR se zjistilo, že tam opravdu došlo k velmi závažným porušením kontrolních mechanismů při převodu peněz městské policie na účet města. Že ten kontrolní mechanismus tam nepostihl jednu záležitost, kterou ta účetní využila. Ona falšovala v podstatě účetní doklady, ze kterých odváděla peníze do městské pokladny.

O které peníze šlo?

Jiří Šneberger, primátor Plzně: Šlo o peníze z výběru z pokutových bloků. Ale tady vlastně strážníci nebo jednotlivé služebny odváděli peníze jí a ona měla ty peníze přes banku odvádět do městské pokladny. Tam zfalšovala účetní doklady a vlastně odváděla menší částku, než byla skutečně vybrána.

Jak se však mohlo stát, že jedna úřednice zacházela s penězi, které podle všeho plynuly především z poplatků za špatné parkování, jak chtěla?

Kontroly se sice prováděly, ale jak říká velitel městských strážníků Luděk Hosman, špatně.

Luděk Hosman, velitel městských strážníků v Plzni: Náš kontrolní mechanismus, který byl udělán, byl z roku 1999. Vypracovali jsme na to kontrolu všech složek, které byly. Bohužel, už jsme nedotáhli toto do konce, protože tam bylo takové komunikační vakuum, kdy my jsme nedostávali přesné částky a tudíž jsme je nemohli kontrolovat. Takže tam byl de facto největší problém.

Největší problém je však v tom, že peníze, vybrané za pokuty, někoho svádí k tomu, aby si je přivlastnil. Jestli je to tím, že jakoby nikomu nepatří, nebo proto, že nejsou vydělané poctivou prací, si můžeme stěží dohadovat. Ale připomeňme si na tomto místě případ z počátku roku v Mariánských Lázních. O podrobnosti jsem požádal tamní starostku Elen Volavkovou.

Elen Volavková, starostka Mariánských Lázní: V lednu finanční odbor prováděl kontrolu fyzickou finančních částek, vybíraných za pokutové bloky a tato kontrola zapříčinila sebevraždu velitele městské policie, který tam měl nějaké finanční nesrovnalosti a neodevzdal částky, které odevzdat měl do pokladny městského úřadu.

Mohlo by se tedy zdát, že tam, kde u městské policie zahrozí hloubková kontrola, si ti, kdož mají k jejímu účetnictví přístup, sahají na životy.

A není to jen zdání. V minulosti se řešily především problémy se zpronevěrou u řadových strážníků. Ale jak je vidět, chamtivost se přenáší čím dál, tím výše. Anebo tomu tak bylo vždy?

Předseda kontrolní komise Magistrátu města Plzně Petr Náhlík to vysvětluje.

Petr Náhlík, kontrolní komise Magistrátu Plzně: Vzhledem k tomu, že už v městské policii kdysi problémy byly, tak ty kontrolní mechanismy byly nastaveny spíše vůči řadovým policistům, než vůči vedoucím pracovníkům aparátu městské policie.

Byly nastaveny zjevně špatně a málo. Nikomu se nechce platit za špatné parkování a teď navíc, když je zřejmé, koho tím vlastně sponzorujeme.

To si uvědomuje i plzeňský primátor Jiří Šneberger, kterého jsem se zeptal, jak se vlastně kontroly peněz městské policie od nynějška změní.

Jiří Šneberger, primátor Plzně: Ty kontroly budou vypadat naprosto odlišně. Pan ředitel Hosman nechal vypracovat nový kontrolní plán a samozřejmě, že toto místo už nebude dále možné obelstít. Budou se kontrolovat skutečné výběry peněz, což nikoho nenapadlo, že vlastně tím, že účetní falšuje doklady, je možné po troškách usypávat peníze do vlastní kapsy. Takže dnes se už budou kontrolovat pravidelně každý měsíc odvedené peníze se skutečně vybranými penězi u jednotlivých strážníků.

Doufejme, že v budoucnosti neobjeví zase nějaká skupinka a vše bude řádně prošetřeno. Také ostatním městům můžeme doporučit hloubkové kontroly hospodaření jejich městských policií. S obavou pak budeme sledovat, kterým směrem budou namířeny služební zbraně nepoctivých.

Plzeňský případ je alarmující především tím, že kdyby se zloděj sám nepřiznal, jistě by si navzdory všem kontrolám hospodařil pro sebe ještě několik let. Na závěr nechť promluví opět plzeňský primátor, který potrestal odpovědné úředníky.

Z vedoucí funkce odvolal ředitelku oddělení správy cel a poplatků a trest mimo jiné neminul ředitele městské policie a jeho zástupce.

Jiří Šneberger, primátor Plzně: Po dobu šesti měsíců nulové osobní ohodnocení, samozřejmě nulové odměny. U inspekčního strážníka pak tam dojde ke dvouměsíčnímu snížení osobního ohodnocení. Odchází vedoucí ekonomického úseku a jeho nástupce také dostává na šest měsíců snížené osobní ohodnocení a odměny.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: Karel Vovesný , mta , spr , Dana Jelínková
Spustit audio

Více z pořadu