Karlovy Vary změní kvůli stavbě lanovky na Tři kříže územní plán

2. září 2014

Karlovy Vary musejí změnit kvůli připravované stavbě lanové dráhy na vrch Tři kříže územní plán města. Trasa dráhy vedoucí z lázeňského centra má kopírovat původní cestu, po které měla lanovka kdysi vést. Jenomže v územním plánu je zanesena pouze spodní polovina. Dokreslení zbytku trasy a provedení změny může trvat až dva roky. Více už Andrea Strohmaierová.

Zkrácení této doby není reálné, což ale projektu nemusí vadit. Město stejně nemá nyní kolem 150 milionů korun, což jsou předběžné náklady na stavbu lanovky. Radnice ale věří, že krize pomine a projekt se stane mimořádně zajímavým.

Město už vynaložilo kolem půl milionu korun na projektovou studii, která počítá se dvěma variantami lanovky. V prvním případě by šlo o pozemní kolejovou lanovku vedoucí až na Tři kříže. Druhá varianta počítá s pozemní lanovkou do stanice Vyhlídka, kde by lidé přestoupili na sedačkovou lanovku.


První pokus o stavbu lanovky na Tři kříže pochází z roku 1913. Hospodářská krize a první světová válka však projekt překazily. Přitom už bylo dokončeno prakticky celé betonové koryto pro lanovku dlouhé kolem půl kilometru a také všechny stanice. Po roce 1945 se objevilo několik pokusů o dokončení stavby, ale ani jeden nebyl úspěšný.


V Karlových Varech jsou nyní v provozu dvě pozemní lanové dráhy. V roce 1912 vznikla lanovka k rozhledně Diana, která je dlouhá kolem 450 metrů. Za hodinu je schopná na vrchol dopravit z Mariánské uličky až 365 lidí. Druhá, mnohem kratší a zcela krytá lanovka vede z Divadelního náměstí k lázeňskému hotelu Imperial.

Spustit audio