Karlovarský koaliční rébus

15. prosinec 2011
Publicistika

Karlovarský primátor Petr Kulhánek vyjádřil v regionálním tisku přání, k němuž se jistě každý rád připojí. Abychom, pokud to jen trochu půjde, zkusili odložit během vánoční svátků každodenní starosti. Otázka je, zda se to podaří jemu samotnému, neboť politická situace v našich největších lázní se opět povážlivě komplikuje. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala.

Bylo to v regionálních médiích hodnoceno mnohokrát, a tak jen pro připomenutí. Loňské komunální volby v Karlových Varech se nesly ve znamení využité šance. Alespoň se to tak zpočátku jevilo. Opozici se tehdy podařilo zbavit moci souručenství občanských a sociální demokratů. Koalice čtyř stran získala v zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu – a bylo na ní, jak s touto hřivnou naloží. Dnes, po roce a dvou měsících, můžeme k sousloví využitá šance přidat otazník.


Komplikované vztahy uvnitř vládnoucí formace vedly už v červnu k odvolání prvního náměstka Jiřího Kotka, vůdčí osobnost hnutí Alternativa. Tehdy to ještě faktický konec koalice v původním složení neznamenalo. Ten přišel začátkem listopadu, když Jiří Kotek hlasoval proti ní a koalice tak ztratila nadpoloviční většinu jednoho hlasu. Následovaly mezistranické kontakty, které vyústily v dojednání o návratu ODS ke společnému podílu na moci. Rýsovala se nová pětičlenná koalice, která mohla mít v zastupitelstvu čítajícím 38 mandátů pohodlnou většinu – celkem 25 hlasů. Ta ovšem přestala existovat ještě dříve než se stačila ustavit. Nejprve se proti ní postavili všichni tři zastupitelé občanského hnutí O co jim jde?!. K nim se přidali tři další zastupitelé z hnutí Alternativa – a rázem bylo po většině. Těchto šest oponentů nové koalice, tedy té, v níž by byla i ODS, ustavili minulou neděli Karlovarský zastupitelský klub. Nebyli sami. Přidala se k nim jedna zastupitelka za občanské demokraty a jedna bezpartijní na kandidátce komunistické strany. Hlavním motivem těchto osmi je zabránit tomu, aby se na radnici znovu dostala k moci ODS. Což je v případě členky tohoto klubu z občanskodemokratického tábora víc než pikantní.

Kolonáda, Karlovy Vary


Toto účelové a nesourodé spojenectví má ale jednu početní výhodu. Díky svým osmi hlasům disponuje koaličním potenciálem. Docela konkrétně: může nabídnout partnerství primátorově Karlovarské občanské alternativě a straně TOP 09. Obě mají dohromady dvanáct mandátů a s novým klubem by jich měli dvacet. Tedy opět těsnou nadpoloviční většinu – jako po volbách.


Koaličních variant je ovšem víc a Petr Kulhánek bude mít jistě o čem přemýšlet. V horším případě také během svátečního volna. Už s ohledem na obsah vlastního vyjádření z tohoto pondělí. Z něj vyplývá, že pokud se do lednového zastupitelstva karlovarský koaliční rébus nepodaří vyřešit, budou politici v našich největších lázních hledat nejen většinu v zastupitelstvu, ale také nového primátora.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.