K jednomu směřovati, o jedno usilovati

12. prosinec 2011
Publicistika

O Západočeské univerzitě lze uvažovat různými způsoby. Jedno je ale jisté: její úspěchy dlouhodobě zastiňuje kauza právnické fakulty - dnes tato hanba naskakuje přespolním v souvislosti s Plzní snad ještě dřív, než to, co ji světově proslavilo: pivo. K univerzitě se ve svém příspěvku obrací Svatopluk Holec.


Dvacetiletá Západočeská univerzita v Plzni se už stala samozřejmou součástí života města i regionu. Kdybych měl vypočítávat její úspěchy, nestačil by mi čas vymezený pro tuto úvahu.

Tím horší je už neúnosně dlouho a do vytracena se táhnoucí kauza podvodného studia některých absolventů její právnické fakulty. I proto fakultu v poslední době opustilo tolik pedagogů, i proto zřejmě centrální akreditační komise odebrala fakultě právo organizovat doktorandské studium a hrozí i podstatnější sankce.

Vinu bezesporu nese i bývalé vedení univerzity. Ty podvodné diplomy přece někdo vědomě vydával a tak měl být podniknut alespoň jeden pokus neoprávněný titul odebrat; i případně prohraná soudní pře by zřejmě stála méně peněz, nežli odborné posudky dokládající, že to tak zvaně soudit nejde. Nebylo podáno jediné trestní oznámení proti jedinému pachateli těchto podvodů. Ba nikoho ani nenapadlo, že je zřejmě nutno novelizovat zákon o vysokých školách tak, aby při taxativně vyjmenovaných okolnostech bylo možno vysokoškolské tituly řádně odebrat. Nebo se máme do budoucna obávat třeba toho, že usvědčený a odsouzený vrah bude dál používat třeba titul vysokoškolského profesora nebo - z jiného soudku - armádního generála?

Ze slavnostního zasedání Vědecké rady ZČU


Bývávalo nepsanou tradicí, že do čela univerzit bývaly voleny renomované vědecké osobnosti. To - při vší úctě - nelze tvrdit o nedávno poněkud překvapivě zvolené nové rektorce, která absolvovala učitelství tělesné a občanské výchovy v dřívějším pojetí a teprve v průběhu rektorské kandidatury získala hodnost docentky. I proto to nemá lehké. To ovšem fakt, že celá kauza stále nesměřuje k žádoucímu vyřešení nikterak neomlouvá. Spíš určitou naději dává nedávná informace, že se o celou záležitost snad začíná zajímat protikorupční policie. Kéž by! Ačkoli.

Budova Právnické fakulty ZČU v Plzni

Při tom už i původ slova univerzita je tak zavazující. Vzniklo z mezinárodního jazyka vědy v době, kdy byly univerzity zakládány, tedy z latiny. A vzniklo ze slov: ad unum vertere což bychom přeložili jako "k jednomu směřovati, o jedno usilovati". Tím jedním je poskytovat nejvyšší dosažitelné vzdělání v tom kterém oboru věd. A společně směřovati musí obě složky univerzity - učitelé i posluchači. Posluchači své odvedli - právě oni to přece byli, kdo na nesrovnalosti upozornili a trvali na jejich řešení! Že by někteří učitelé zapomněli od čeho vzniklo slovo univerzita? Spíš se mi zdá, že to ani nikdy nevěděli.


autor: Svatopluk Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.