Jízdné v hradecké MHD zatím nezdraží. A otázkou je, jestli ke zdražení v brzké době vůbec dojde

14. prosinec 2021 08:26

Rada města Hradce Králové si rozmyslela své týden staré rozhodnutí zdražit jízdné cestujícím v hradecké MHD. Od ledna měli lidé platit víc, dál ale budou jezdit za dosavadní ceny. 

Čtěte také

„Jsem rád, že rada města uznala, že se nejednalo o dobré rozhodnutí a že ho vzala zpět," tento krok rady města uvítal i náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO, který sám byl proti zdražení. To mělo na radě nejtěsnější možnou podporu, prošlo o jediný hlas.

Proti zdražení je například i KSČM, která v řadě případů hlasovala s vládnoucí koalicí.

„V žádném případě v současné době zdražovat ne. Myslím si, že město má dost prostředků na to, aby bylo schopno propad, který bude dopravní podnik mít, nějakým způsobem zvládnout. Zkusíme to řešit úpravou jízdních řádů a tak podobně. Aby prostě doprava byla o něco méně ztrátová," potvrdil těsně před zasedáním zastupitelstva Lubomír Štěpán z KSČM, že by komunisté ruku pro zdražení jízdného pro seniory a rodiče malých dětí v žádném případě nezvedli.

Bezmála třicet zastávek MHD chce trutnovská radnice přejmenovat (ilustrační foto)

Opozice byla připravena vyzvat vedení města ke stažení rozhodnutí - ozvali se třeba Piráti nebo HDK. Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu k tomu dodala. „Měla by se změnit struktura toho zdražení. Můžeme se bavit o optimalizaci jízdních řádů, trasování a podobně. Ale to už je složitější otázka. Každopádně je jediná možnost, která se nabízí, a tou bylo stáhnout tohle rozhodnutí a udělat jiné, které bude mít širší podporu."

Čtěte také

Že původní verdikt rady města nebyl šťastný, přiznal i primátor Alexandr Hrabálek z ODS. „Bylo několik položek, které nám unikly. A to především cestování maminek s kočárky, které bylo zpoplatněno. A přiznám se, že ani já jsem si toho nevšiml. Je zapotřebí, aby s takovou věcí skutečně existoval konsenzus. Proto jsme to stáhli, celou záležitost projednáme s kluby a teprve na základě nějaké dohody rada města schválí nové ceny jízdného v MHD."

Podle náměstka Pavla Marka budou taková jednání trvat pravděpodobně několik měsíců a existuje i varianta, že město ke zdražení nakonec zatím nepřistoupí vůbec.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související