Jiří Slíva vystavuje ve „Třináctce“

22. červenec 2019 06:40

Komentovanou prohlídku své výstavy chystá na zítřek v Západočeské galerii v Plzni známý výtvarník a plzeňský rodák Jiří Slíva. Výstava má název „Kresbou ke smyslu“.

Mezi autorem a  ilustrátorem si může člověk vytvořit velmi úzký vztah. Jiří Slíva je spojen s kanadským autorem Stephenem Leacockem, který je ilustrátorovi blízký i humorem. On sám vypráví o svém vztahu k americkému spisovateli poutavou historku.

Na střední škole v Plzni začal Jiří Slíva s kamarády chodit do vilky v Bezovce a tam si nahlas četli povídky „Literární poklesky“ od Stephena Leacocka. Některé uměli s kamarádem Pavlem Strejcem, který byl Slívův soused a zpěvák jejich kapely Spiders, již téměř zpaměti. Ta vilka byla mimo jiné vedle vilky básníka Holuba. Kreslíř bydlel na dnešní Klatovské 79.

Láska ke spisovateli se naplnila

„Když jsem už potom kreslíval do Mladého světa a do Mladé fronty, tak mi zavolal šéfredaktor nakladatelství Mladá fronta pan Svoboda, že chtějí vydat takového amerického autora jménem Lekok nebo tak nějak. To bude Leacock a dyť to je moje bible,“ prohlásil tehdy Jiří Slíva.

„Pánbíček byl tak hodnej. Po pětadvaceti letech, co jsme to četli a tolik milovali, se ozvali z nakladatelství. Tak jsem to ilustroval a potom ještě dvakrát. Pak byly Kanadské žertíky a v jiném nakladatelství dvě obálky. Leacock mi byl nějak souzen,“ vyprávěl zaujatě kreslíř a humorista Slíva.

Komentovanou prohlídku výstavy Jiřího Slívy je možné navštívit zítra ve výstavní síni „13" Západočeské galerie v Plzni. Začíná v 17 hodin a provádět bude sám autor. Výstava potrvá do 25. srpna.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio