Jedna velice těžká karlovarská premiéra

22. září 2011
Publicistika

Karlovy Vary byly v závěru uplynulého týdne svědkem významného kulturního počinu. Městské divadlo představilo po sedmi letech premiéru obnoveného činoherního souboru. Souboru, který umělci teprve staví. Někdejší politická reprezentace města totiž před lety rozhodla o jeho zrušení. Zdeněk Trnka se ve svém příspěvku vrací nejen k činnosti obnoveného souboru, ale také k jeho slavnostní premiéře.

Páteční premiéra obnoveného souboru karlovarského městského divadla dopadla podle očekávání. Na představení totiž přišli do divadla milovníci kultury a divadelní nadšenci. Zaplněné hlediště proto hercům aplaudovalo ve stoje, událost sledovala média, na místě byly významné kulturní osobnosti.

Vybraný titul – Divadelní komedie od Bengta Ahlforse, byl autory představení zvolen velice šťastně. Jde o komedii, která odhaluje základní principy divadelního kumštu. Diváci se tudíž bavili i proto, že některé repliky jim připomínaly neutěšený stav kulturní scény v lázeňské metropoli. Premiéra se tedy vydařila. Jenže co dál? Všichni teď čekají, jak dlouhý bude mít představení obnoveného souboru vlastně život. Kolik repríz dokáže přitáhnout diváky do hlediště nádherné budovy karlovarského divadla. Repríza první v této souvislosti dopadla na výbornou. Opět přišli diváci. Opět se hlediště bavilo, a herci byli dokonce lepší
než při premiéře.

I přes tato jasná pozitiva je ale třeba si povšimnout druhé strany mince. Propagace nového titulu karlovarského divadla byla tragická. Plakáty označují odborníci za nepovedené. Kulisy na scéně vypadaly, jako by je někdo vytáhl z kontejneru na komunální odpad. V kuloárech se navíc šeptá o tom, že uvádět divadelní hru v termínu, který takřka koliduje se zájezdovým představením jednoho pražského divadla a také koncertem Karlovarského symfonického orchestru – to je hazard s diváckou přízní.

Návštěvníci koncertu


Pokud chce obnovený soubor karlovarského městského divadla v následujících měsících a letech uspět, čeká ho těžká práce. Kromě výběru vhodných titulů, hledání herců, scénáristů a režisérů musí divadelníci pracovat na lepší propagaci a hlavně výchově mladé generace. Ta v Karlových Varech není zvyklá na svůj soubor chodit. Za sedm let se to prostě odnaučila. Jestli teď bude pro karlovarské divadelníky obtížnější práce na jevišti anebo v zákulisí – to ukáže až čas. Že to ale práce nebude lehká ani na jedné z uvedených pozic, to je jasné už dnes…..

autor: zdt
Spustit audio