Je a bude to v lidech

15. červenec 2010
Publicistika

Říká se, že o kulturní úrovni státu, kraje a také měst a obcí mnohé vypovídá stav veřejného sociálního zařízení. Nejde jen o kulturu a hygienu prostředí, ale rovněž o bezbariérový přístup. Viditelnou změnu k lepšímu v pěti městech Karlovarského kraje přinese probíhající proces výstavby takzvaných Toa Pointů – moderních evropských toalet přístupných tělesně postiženým a osobám doprovázejícím malé děti. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho příspěvek Je a bude to v lidech.

„Projel jsem kus Evropy a musím říci, že máme co dohánět.“ Takto se před časem nechal slyšet Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. Hovořil o veřejných toaletách. Bylo to v souvislosti s pozoruhodným projektem, který vyjde vstříc tělesně handicapovaným alespoň na deseti místech v pěti městech karlovarského regionu. Osobně mohu slova Václava Krásy doplnit o poznatek z druhé strany Atlantiku. Projel jsem kus severní Ameriky, a pokud jde o veřejné záchody, v Kanadě nazývané washrooms, nezbývá než potvrdit – západní společnost je v této záležitosti opravdu hodně před námi.

O to víc potěší každá změna k lepšímu, která se týká té nejpřirozenější ze všech lidských potřeb. Nebojme se to říci nahlas: osoby tělesně potižené pociťují každou komplikaci s touto potřebou spojenou obzvlášť palčivě. Od letošního podzimu na ně čeká deset Toa Pointů. Tedy moderních bezbariérových toalet s umývárnami, které nebudou přístupné každému, ale pouze majitelům takzvaného euroklíče. Jeho získání se ovšem neobejde bez určitého úsilí. Například držitelé průkazů ZTP se budou muset obrátit na kancelář Národní rady pro tělesně postižené v pražských Holešovicích. Osoby doprovázející malé děti zase na mateřská centra. Věřme ale, že výhody převáží nad nezbytnými komplikacemi a že euroklíč za 360 korun bude představovat symbolickou vstupenku do života o stupeň kvalitnějšího. Alespoň v Chebu, nedaleké Skalné, Sokolově, Mariánských Lázních a Karlových Varech.

Náklady na zřízení těchto Toa Pointů představují 25 milionů korun, přičemž drtivá většina těchto peněz je čerpána z fondů Evropské unie. Má-li ale mít celý projekt smysl, musí být splněna základní podmínka – důsledné udržování čistoty v prostorách nových toalet. Že to jde, mohu ilustrovat na příkladu kanadského Ontaria. Cestou od Niagarských vodopádů jsme se zastavili, daleko od hlavní dálnice, na lesním odpočívadle vybaveném jednoduchým, ale pro našince překvapivě čistým sociálním zařízením. Ano, v často používaném sloganu „je to v lidech“ se skrývá i naděje. Když to jde za Šumavou v Bavorsku a za Atlantikem v Ontariu, mohlo by to jít i na západě Čech. Nechme se překvapit, jaké zprávy budeme od letošního podzimu slýchat o použitelnosti Toa Pointů v Karlovarském kraji.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.