Japonská výzva

24. březen 2011
Publicistika

Přírodní pohroma, která postihla daleké Japonsko, má svoji pozoruhodnou odezvu v nejzápadnějším koutě našeho regionu. Dětský pěvecký sbor Sašáci z Aše očekává návštěvu partnerského tělesa ze země vycházejícího slunce. Na programu je nejen společný koncert, ale také spěšně zorganizovaná sbírka na pomoc zkoušenému císařství. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala Japonská výzva.


Kde leží město Aš, ví snad každý Západočech. Málokdo by ale dokázal určit polohu japonského města Kasaoka. Dnes nás zajímá, jestli je dostatečně daleko od trojí pohromy: zemětřesení, tsunami a havárie jaderných elektráren. Znalci říkají, že ano. Návštěvě kasaockého dětského sboru u partnerů v Aši by tedy nemělo stát nic v cestě. Byla připravována dlouho a pečlivě. Nikdo ale nemohl tušit, jaké nečekané průvodní okolnosti připadnou na čas setkání. Na děsivé události není možné nereagovat. Jenomže jaké možnosti má jeden dětský sbor?

Odpověď musíme hledat u sbormistryně Sašáků Alexandry Benešové. Žena, která současně vede tamní smíšené těleso Chorus Egrensis, přijala roli organizátora peněžní sbírky. Její zahájení bylo stanoveno na dnešní den. Konat se bude na řadě míst do dvacátého osmého března. Téhož dne plánují předat výtěžek japonským hostům na společném koncertu v aule základní školy v ašské Okružní ulici. Do projektu pomoci je zapojena i tamní farnost katolické církve. Propojení občanského a náboženského prvku se jeví jako nanejvýš užitečné. Možnost přispět dostanou i věřící na nedělní mši v Aši, Hranicích a Hazlově. Nejen tedy lidé, kteří navštíví ašský městský úřad, knihovnu, místní nákupní centra a samozřejmě pěvecké vystoupení.

Zkouška rozhlasového pěveckého sboru

Je jistě možné namítnout: kdyby byla příroda vůči Japoncům přívětivější, návštěvě dětského sboru z města Kasaoka by se takové publicity nedostalo. Stejně tak nelze očekávat, že výnos z několikadenní sbírky bude závratný. Jde především o symbolické vyjádření účasti a solidarity. S příletem mladých japonských zpěváků jako by se přiblížil i přízrak tragédie jejich země a my ji vnímali v jiném světle. Už není tak vzdálená jako při pohledu na televizní obrazovku. Staneme se součástí výzvy vyvolané sledem neočekávaných událostí. Výzvy, která se o něco víc dotýká každého z nás.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.