Jana Kořínková: Zázraky se dějí!

24. únor 2017
Publicistika

Anna Srbová patří ke známým plzeňským tvářím. Sestru Barboru asi mnoho Plzeňanů, zvláště těch zdravých, vůbec nezná. Obě dobré duše připomíná ve svém fejetonu Jana Kořínková.

Zázraky se dějí, ne, že ne! Jela jsem nedávno ve vlaku do Prahy za vnoučkem a v kupé s námi seděl velmi příjemný mladý muž, zahloubaný do skript. Dodala jsem si odvahy a zeptala se, co to studuje. A on odpověděl, že Starý zákon. Je studentem teologické fakulty, když před tím vystudoval aplikované vědy na Západočeské univerzitě. K plzeňské diecézi má velmi blízko, pomáhá tam.

Zasmála jsem se, že nastoupil obdobnou cestu jako dnešní emeritní biskup František Radkovský, který nejdřív, než se pustil na duchovní cestu, dokončil Matematicko-fyzikální fakultu. Od bývalého plzeňského biskupa jsme přešli k několika společným známým, kteří se kolem plzeňského církevního života pohybují a pohybovali.

Posteskla jsem si, že mi před časem zkolaboval mobil a nemám kontakt na Andulku Srbovou, obětavou a nenahraditelnou duši plzeňské charity. Stejně tak mi zmizel kontakt na řádovou sestru Barboru, která před pár lety žila spolu s několika dalšími sestrami z Kongregace sester svatého Kříže v Plzni a přinášela mimo jiné radost pacientům do nemocnice Privamed. Ani onen student ty kontakty pochopitelně neměl.

A teď přijdou ty zázraky. Druhý den - opravdu druhý den - mi zavolala sestra Barbora! Z Moravy, kde v posledních letech působila, byla povolána do Prahy, připravovala si věci na stěhování a našla mezi nimi číslo mého mobilu.

Já vím, je to k neuvěření, ale vzápětí mi zavolala Andulka Srbová, že už jsme se dlouho neviděly a jestli bych ji i se svou kamarádkou, která k ní má stejně jako já vřelý vztah, nepřišla někdy navštívit? Rády jsme pozvání přijaly.

Ona se vůbec nemění! I v pětasedmdesáti letech stále veselý, mladistvý hlas, pořád jasné, chytré modré oči, snad ani vrásky nepřibyly. Směje se, že chátrá od nohou a že k hlavě to bude snad ještě nějakou dobu trvat. Však o ni měli přátelé - a že jich je - velkou starost, když se před časem ocitla v nemocnici a nemohla se na nohy postavit. Ale to by nebyla Andulka, aby všechny pesimistické předpovědi nepřemohla vůlí a důsledným cvičením.

Dnes chodí venku, jak říká, po čtyřech, s pomocí berlí. Do dominikánského kostela na Jiráskově náměstí, který je nedaleko jejího bydliště, to ujde za 15 - 18 minut a na kůr, kde hraje už tolik let na varhany, se, jak říká, „vyškrábe" za 7 minut. K návštěvám různých charitních domů, kde hraje při bohoslužbách na varhánky, ji vždycky někdo odveze.

Sté narozeniny Marie Denkové v plzeňském Domově svatého Jiří

A tak dál rozdává radost například v azylovém Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni, v Domově sv. Aloise pro klienty s Alzheimerovou chorobou, v Domově sv. Jiří pro seniory. S dětmi maluje, se seniory zpívá.

Za dobu, kdy jsme u ní pobyly, měla několik telefonátů od lidí, kterým pomáhá prodrat se nahoru ze dna, často finančního. A není jich málo! Dál bdí nad panem Honzou a jeho paní Olinkou, kterým před lety vypravila první plzeňskou charitní svatbu. Možná jste viděli při přenosu lednového Tříkrálového koncertu na ČT 1 krátký spot, ve kterém se představila tato manželská dvojice před lety a dnes. V tomto spotu nechyběl ani jejich strážný anděl Andulka Srbová.

Směje se, že si až při vysílání uvědomila, že na sobě při natáčení pokaždé měla stejný svetr i sukni. Ne, na parádu si nikdy nepotrpěla, vždycky myslela na druhé, nakonec až na sebe. A ani s přibývajícími roky neztrácí organizační talent skvělé sekretářky v konstrukci elektrických lokomotiv Škody Plzeň, kde působila několik desetiletí.

Když jsem zmínila Tříkrálovou sbírku, z té letošní má Andulka obrovskou radost. 138 skupinek koledníků vybralo pro plzeňskou charitu bezmála 611 tisíc korun, vůbec nejvíc za léta, kdy se tyto sbírky pořádají. 65% z těchto peněz se vrací do místa, kde byly vybrány a budou beze zbytku rozděleny potřebným.

Odcházíme s pocitem, že dokud žijí na světě takové a podobné Andulky, jako je ta Srbová, nemůže to s námi dopadnout špatně. A sestru Barboru, která utěšila tolik bolestí na těle a na duši v plzeňské nemocnici Privamed, určitě pojedu do Prahy navštívit. Pak vám povím, jak se má a co teď dělá. Budete překvapení, stejně jako já.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio