Jana Kořínková: O setkáních, na která se nezapomíná

29. duben 2013
Publicistika

Kolem programu transplantací kostní dřeně, který před jeden a dvaceti lety zahájil v Plzni primář Vladimír Koza, se soustřeďují mimořádně přátelští a empatičtí lidé - jak odborníci, tak spolupracovníci, dárci životadárných buněk. A obdiv za svou statečnost zasluhují i pacienti. O několika setkáních s nimi vám poví Jana Kořínková.

Mám pro ně prostě slabost. Pro všechny, kteří se podílejí na velkém úspěchu transplantací kostní dřeně v České republice a jejichž zásluhou získávají šanci na další život i mnozí nemocní v nejrůznějších zemích světa. Mám slabost pro pacienty, kteří onemocněli vážnými chorobami krvetvorby, a přesto se nelitují, nebědují, statečně s nemocí bojují a těší se z každého dne, který jim osud věnoval nad původní plán.

Nedávno jsem se zúčastnila jednoho regionálního setkání těchto pacientů, jejich rodinných příslušníků a přátel centru Nadace pro transplantace kostní dřeně U Pramenů v Plzni. Mluvilo se o lymfatickém imunitním systému a nevěřili byste, jak jsme se při tom nasmáli. Už se těším na další setkání. Když pacienti děkovali přednášejícím odborníkům za péči, kterou jim věnují, opáčil doktor Tomáš Svoboda, který se o ně také stará: "Vděční byste měli být nejen nám, lékařům, rodině, která vás podporuje, ale také sobě. Jste velcí hrdinové, že jste nad chorobou zvítězili".

Všichni, kdo mají co do činění s touto problematikou - ať jsou z Hematologicko-onkologického oddělení, Nadace pro transplantace kostní dřeně, Českého národního registru dárců kostní dřeně, četní spolupracovníc i- jako kdyby se napili z pramene porozumění, vcítění, přátelství. Vybíral si je tak a vychoval zakladatel oboru, primář Vladimír Koza. Vloni je z nebeského rozhodnutí opustil, ale základy položil natolik dobře, že vůz jede stejně dobře dál.

Odpusťte mi silné emoce, ale opravdu nádherný, úžasný je vždy každoroční slavnostní večer v pražském Obecním domě, který je poděkováním dárcům, kteří darovali své životadárné buňky neznámým nemocným v předchozím roce. Z rukou patrona nadace kardinála Miloslava Vlka převzali originální artefakty, vytvořené pro tuto příležitost sklárnou Moser. Byl mezi nimi například Vladimír Hanke ze Stružné u Bochova. Pracuje na Krajském vojenském velitelství v Karlových Varech a vloni věnoval své krvetvorné buňky mladému pacientovi z Čech. Přiznává, že na něj často myslí a doufá, že se mu daří dobře.

Nebyl to jediný voják, přítomný na tomto večeru. Byli tam i ti nejvyšší - ministr obrany, armádní generál Vlastimil Picek, generálporučík Petr Pavel. A také armádní olympionik David Svoboda, který vloni rovněž posílil řady dárců. Středem pozornosti byli rovněž autoři výstavy Život s nadějí, majorka Jolana Fedorková a rotný Tomáš Johanides. Při svých misích v Afganistánu totiž nejen plnili své nelehké úkoly, ale také fotografovali těžký, ale i pestrý život dětí v této zemi. Svou výstavou podporují v současnosti probíhající projekt české armády usilující o nové dárce kostní dřeně.

Vidět jste ji mohli i v prostorách plzeňského rozhlasu a pokud jste neměli tu možnost, najdete velmi působivé fotografie v externím provedení od zítřka až do 9. května na náměstí Republiky. Čtvrtého a pátého května pak v rámci Týdne s českou armádou, který bude součástí letošních Slavností svobody, můžete navštívit mobilní odběrovou jednotku, nechat si vyšetřit krev a posílit svou přihláškou jeden z nejefektivnějších registrů na celém světě, který již umožnil více než tisícovku nepříbuzenských transplantací kostní dřeně.

Třeba právě na vás čeká někdo, komu dáte šanci na život.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.