Jana Kořínková: O místu na setkávání

6. srpen 2012
Publicistika

Totem je dosud v mnohých kulturách symbolem určité skupiny, její spřízněnosti. Proto si ho vzalo za svůj název i občanské sdružení, které se snaží o spříznění těch, se kterými spolupracuje, o které se stará a kterým pomáhá. Za pár týdnů otevře v Plzni nové mezigenerační multifunkční centrum. Provede vás v něm Jana Kořínková.

Mám ráda ještě prázdné, novotou vonící místnosti a budovy, ve kterých si můžete představovat, co všechno je zaplní, kdo tam bude pobývat, jaké zajímavé události prožívat. Takže jsem si prohlídku nových prostor v plzeňské Kaznějovské ulici, které začnou naplno žít už v září tohoto roku, opravdu užila. Zvlášť, když jsem viděla, jak šťastná je ředitelka občanského sdružení Totem Vlasta Feiferlíková. Tady se totiž plní sen všech "Totemáků" o mezigeneračním multifunkčním centru pod jednou střechou, s širokou nabídkou aktivit pro seniory, dobrovolníky, rodiny s dětmi a řadu dalších.

Naposledy jsme se setkaly, když bylo pozastaveno přidělování peněz z Evropské Unie pro Regionální operační program soudržnosti Jihozápad. Totem je měl na základě své žádosti přislíbené, proto se pustil do náročné rekonstrukce domu, který mu věnovalo město Plzeň. Inspirací byl dům aktivních seniorů partnerského centra v Regensburku. Jenže pak se všechno zašmodrchalo a Totemáci museli dát na čas svým plánům stop. Tehdy jsem ředitelce říkala, že jsem přesvědčená o působení dobrého ducha onoho kultovního symbolu, který mají v názvu. A teď se usmívá, že jsem měla pravdu, protože z ROPu sice získali jen polovinu z původně požadované částky, ale nakonec pomohl plzeňský Městský obvod 1, město i kraj.

Tvořivé dílny nejen pro seniory v Mladé Boleslavi (5)

Původně to byl dvoupodlažní objekt, který patřil k Domu s pečovatelskou službou. K těm dvěma patrům, které samozřejmě prošly zásadní omlazovací rekonstrukcí, přibylo patro třetí.

Prostorná chodba bude využívaná jako výstavní galerie. Procházíme po ní a otevíráme jedny dveře za druhými. Určitě hodně zaplněná bude v nadcházejícím roce místnost pro účastníky Akademie třetího věku, se kterou Totem velmi boduje. Následuje počítačová učebna, což je velmi úspěšná totemová aktivita, stejně jako jazykové kurzy. V třetím patře bude také malá tělocvična a malý přednáškový sál.

A zamilovaný prostor "Totemáků", zimní zahrada. Už to vidím, jak podle plánu ožije třeba i rodinnými oslavami. Zimní zahrada je už teď plná květin. Ty hrají velkou roli v celé budově. Když Totem posbíral finance na rekonstrukci objektu, na vybavení už takřka nic nezbylo. Tak si řekli - kytky moc nestojí a udělají plno parády. Zatím většina květin trůní o patro níž, ve velkém sálu pro 100-150 lidí. Lochotínské babičky je přišly přesazovat a rozsazovat, spoustu jich přidaly ze svých domovů. Pomáhali jim při tom i mladí dobrovolníci, kteří se chystali na návštěvu fakultní nemocnice, kam chodí potěšit pacienty. Vidíte, jak se krásně naplňuje mezigenerační vize?

Když už jsme sestoupili do sálu v druhém patře, řekněme si, že bude mít široké využití, ožije jako klubová kavárna, kam bude moci přijít kdokoli a dát si třeba kávu, popovídat s přáteli, něco přečíst.

Senioři u počítače

Ve vedlejším salonku se budou scházet maminky se svými dětmi. Zapomenout nesmíme ani na klubovnu, kde je připravená kuchyňská linka, šicí stroj. Tady se vyřádí ty seniorky, která rády šijí, vaří a pečou.

Sluší se prozradit, že dobrý duch Totemu začaroval i v případě vybavení nového multifunkčního centra. Hrozilo, že sice budou prostory zrekonstruované, ale i poté, co se v nich umístí dosavadní nábytek z působišť Totemu, budou zít prázdnotou. Pomohl plzeňský ředitel jedné z poboček velké pojišťovny, jehož zásluhou si mohli "Totemáci" vybrat vhodný nábytek a další zařízení ze 4 rušených pražských poboček, které se stěhují do nového. Sami uvidíte, jak jsou kvalitní.

Ale pojďme rychle ještě do přízemí. Tady se stavebníci hodně vyřádili. Když sem totiž poprvé vstoupili, nebylo tu nic, jen halda hlíny, staré
pneumatiky. A teď tu bude relaxační část, tělocvična, a jednou i sauna, brzy přibyde keramická pec a své nářadíčko tu budou mít výtvarníci, je tu prostor pro práci s dětmi.

Je toho ještě hodně k vidění a vy se o tom můžete na vlastní oči přesvědčit v týdnu od 17. do 21. září, který bude plný ochutnávkových
programů, jež Totem nabízí. A že jich není málo. Pamatujte, dobrý duch Totemu nad nimi drží ochrannou ruku.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio