Jak správně zabalit kufr do letadla? Proč je čárkový kód na zavazadle ta nejdůležitější věc?

4. srpen 2020

Zabalit si zavazadlo na dovolenou není nic složitého. Ale pokud cestujete letadlem a chcete se při odbavení vyhnout problémům a zdržením, může to být jinak. Zpravidla čím důkladnější příprava zavazadla, tím rychlejší odbavení.

„Pro začátek je potřeba především říct co je potřeba si ohlídat u přepážky odbavení. Pracovník odbavení označí kufr zavazadlovým štítkem a útržek dá vám, jako cestujícímu. Tento štítek je naprosto nejdůležitější, který od zavazadel dostanete, protože slouží například ke zpětné reklamaci, pokud by se zavazadlu něco stalo, nebo vůbec nedorazilo,“ vysvětluje vedoucí odbavení cestujících a letadel na pardubickém letišti David Procházka.

Přemýšleli jste někdy, co se děje, když zavazadlo po odbavení odjede na páse do útrob letiště a zmizí vám z očí? „Po dopravníku zavazadlo jede na bezpečností kontrolu a následně míří do třídírny zavazadel. Na velkých letištích dochází k automatickému třídění podle čárového kódu na štítku, na menších letištích je to varianta manuálního třídění,“ popisuje David Procházka.

Kvalitní kufr s kolečky

Na zavazadlech by se nemělo šetřit. Je lepší dát přednost dražší variantě z kamenného obchodu, než levnému kufru z tržnice. „Preferuji pevnou skořepinu zavazadla a vhodná jsou i čtyři kolečka,“ radí David Procházka a vysvětluje důvody: „Vy sami si zavazadlo musíte vyložit z auta, dovézt ho k přepážce. Kolečka pomůžou vám i dalším pracovníkům, kteří se zavazadly manipulují. Doporučujeme si také zavazadla označit štítky, samolepkami, šátkem.“ Výrazné poznávací znamení vám pomůže po příletu zavazadlo mezi ostatními rychleji nalézt.

Řada zavazadel je vybavena štítkem. Jeho vyplnění nepodceňujte. „Především je tam důležité, pokud tedy víte, uvést i číslo letu. Dále jméno, příjmení, telefonní kontakt a to číslo letu. Podle toho se dá majitel kompletně dohledat, takže ta adresa není úplně směrodatná,“ radí David Procházka.

Ilustrační foto

Příruční zavazadla

„Důležité je zjistit, jestli mám vůbec nárok na příruční zavazadlo. Většina společností nějaký malý batůžek, nebo kabelku má povolenou, ale pokud byste chtěli menší kufr s sebou na palubu, tak si ho ve většině případů musíte připlatit,“ říká David Procházka s tím, že maximální povolené rozměry a hmotnost příručního zavazadla i toho velkého, které odevzdáváte, si každá letecká společnost určuje sama.

„Do příručního zavazadla nesmíme dávat žádné zakázané, nebezpečné a ostré předměty, nemluvím o zbraních a podobně, to samozřejmě v žádném případě. Co se týká tekutin, je zde bezpečnostní nařízení, že je přepravujeme v lahvičkách o obsahu do 100 mililitrů. Těchto lahviček můžu mít až deset. Všechny musí být zabalené v průhledném sáčku,“ říká David Procházka.

Obsah se hlídá nejenom u zavazadla, které s sebou berete do kabiny, ale na letišti vám zkontrolují také velký kufr, který putuje do nákladového prostoru: „V poslední době jde o fenomén baterií a power bank. Obsahují je například koloběžky, elektrokola a podobně. Tyto baterie musí být vyjmuté a měly by být přímo s cestujícím na palubě. U baterií totiž hrozí přehřátí a vzplanutí.“

Ztráta a poškození

To je sice nepříjemná, ale ne vyloučená záležitost. V tomto případě je potřeba vyhledat na letišti reklamace zavazadel. „Nejdůležitější část je opět zavazadlový štítek, který jste obdrželi na přepážce odbavení. S ním, s cestovním dokladem a palubní vstupenkou vyhledáte reklamaci a tam s vámi bude sepsaný formulář. Pokud jde o ztracené zavazadlo, tak s vámi sepíšou, jak zavazadlo vypadalo, jestli mělo štítek, když jste ho naposledy viděl, jakou mělo barvu a další detaily. A v neposlední řadě pět věcí, které v zavazadle byly.“

Zavazadlo se hledá po dobu třiceti dnů a pokud se nenajde, tak vám náleží nějaké odškodnění. Jeho výše závisí na komunikaci s leteckou společností i na obsahu, který jste v zavazadle měli. „Samozřejmě v zavazadle nepřevážíte žádné drahé věci, elektroniku, nebo šperky. To všechno máte mít v příručním zavazadle,“ říká David Procházka.

Čárkový kód na zavazadle při cestě letadlem

Vyplatí se být připraven

„Doporučil bych nějaké menší vybavení vzít s sebou do příručního zavazadla. Spodní prádlo a hygienickou výbavu v menším rozměru. Velké zavazadlo pak můžete označit zmiňovanou cedulkou,“ radí David Procházka a připomíná, že i včasným příjezdem můžete předejít ztrátě, nebo opoždění zavazadla: „Především na velkých letištích, kde je proces třídění zavazadel dlouhý, by se mohlo stát, že zavazadlo daný let nestihne. Následujícím letem by vás ale mělo dostihnout.“

Kytara a pes na palubě

Zvláštním případem může být například muzikant s kytarou, který nechce riskovat její ztrátu, nebo zničení. V takovém případě je lepší vzít nástroj do kabiny letadla. „Letecké společnosti tuto službu umožňují, je ale zpoplatněná určitou částkou. A je třeba počítat s tím, že částka může být vyšší, protože vy kytaru, nebo větší předmět umisťujete na sedadlo vedle sebe, tudíž blokujete místo, které mohlo být prodáno.“

Běžná, ale o něco složitější je také přeprava zvířat. Nepočítáme-li administrativu spojenou s přepravou zvířat přes hranice, je opět potřeba brát na zřetel podmínky společnosti, se kterou chci letět. „Celá řada nízkonákladových společností tuto službu vůbec nenabízí. Jiní dopravci jsou službě nakloněni. Je potřeba rozlišovat přepravu zvířat, která s vámi jsou do kabiny o hmotnosti maximálně do 8 až 10 kilo včetně přepravky, a pak velká zvířata, která jdou do podpalubí. Tam je nezbytné, aby letadlo mělo nákladový prostor vytápěný, nebo přetlakovaný,“ říká David Procházka a dodává, že na vodítku mohou do kabiny pouze asistenční psi.

Spustit audio

Související