Jak bude vypadat lázeňská péče v roce 2021? Pravidla nárokování, komplexní a příspěvková péče

21. prosinec 2020

Lázeňskou péči v České republice rozdělujeme na dvě základní skupiny, a to na komplexní lázeňskou péči a na příspěvkovou lázeňskou péči. Třetí samostatnou skupinu tvoří lázeňské pobyty pro samoplátce. Tato poslední skupina má v posledních letech vzrůstající tendenci, neboť stále více lidí si uvědomuje skutečnost, že je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit.

MUDr. Jitka Ferbrová, předsedkyně dozorčí rady Lázní Bělohrad, hovoří v naší radioporadně na téma: lázeňská péče v roce 2021.

Čtěte také

Komplexní a příspěvková léčba je možná jen pro občany České republiky, pojištěné u některé ze zdravotních pojišťoven v České republice.

Lázeňskou péči doporučuje pacientovi jeho ošetřující lékař, který tak jedná většinou na základě doporučení odborníka-specialisty. Vyplněný návrh na komplexní, popř. příspěvkovou, lázeňskou péči dostane příslušná pojišťovna, jejíž revizní lékař posuzuje mj. splnění podmínek indikačního seznamu.

Čtěte také

V indikačním seznamu jsou kromě indikačních skupin nemocí a jim odpovídajících diagnóz též uvedeny typy lázeňské péče, délka léčebného pobytu a možnost lázeňských míst, kde se může pacient léčit. Určeny jsou zde i časové limity, do kdy pacient po operacích, či úrazech i jiných onemocněních musí lázeňskou péči nastoupit.

Schválený návrh na komplexní léčbu pojišťovna odešle do příslušných lázní. Ty vyzvou pojištěnce k nástupu lázeňské léčby. V případě schválení návrhu na příspěvkovou lázeňskou léčbu je návrh předán pojištěnci a ten si sám s určeným lázeňským zařízením dohodne termín nástupu léčby.

Úhrada lázeňské péče

U komplexní lázeňské péče se hradí z veřejného zdravotního pojištění náklady na vyšetření, ale i ubytování a strava, případně doprava (toto platí pro pacienty, jejichž zdravotní stav podle ošetřujícího lékaře neumožňuje běžnou dopravu, ale je nutné použít dopravní zdravotní služby). Komplexní lázeňská péče se hovorově označuje též jako „křížkové lázně" či „lázně na křížek".

Čtěte také

U příspěvkové lázeňské léčby hradí zdravotní pojišťovna jen lékařské vyšetření a celé léčení. Ubytování, stravu a dopravu si hradí pojištěnec.

Pobyty pro samoplátce, označované jako krátkodobé relaxační pobyty se uskutečňují na základě dohody mezi klientem a obchodním oddělením příslušných lázní (přijímací kancelář). Klient si může vybrat z nabídky několika variant typu pobytu, různých forem stravování a kategorii ubytování. Náklady za léčbu, stravu, ubytování a lázeňský poplatek si hradí klienti sami.

MUDr. Jitka Ferbrová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Jitkou Ferbrovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související