Iniciativa tří senátorů

3. březen 2011
Publicistika

V těchto dnech se opět dostala do popředí zájmu rychlostní silnice R6 spojující Karlovy Vary s Prahou. Stalo se tak díky petici za urychlenou dostavbu této komunikace. Tématu se věnuje Lubomír Stejskal.

O dostavbě silnice R6 v úseku mezi Karlovými Vary a Prahou se toho řeklo a naslibovalo opravdu hodně. Také z nejvyšších míst. Stačí vzpomenout na setkání kabinetu Miloše Zemana s občany v karlovarském Thermalu na konci února 2002. Tehdy mnozí nabyli dojmu, že dílo by mohlo být dokončeno kolem roku 2010. Ovšem sliby chyby. Dnes se píše letopočet 2011 a všechno je jinak. Jiná nejvyšší místa, konkrétně současný ministra dopravy Vít Bárta rozhodl o pozastavení prací na této komunikaci. Důvod je známý. Za těch devět let se ledacos změnilo. Ocitli jsme se v odlišné ekonomické situaci, vláda má jiné priority. Něco ale zůstalo beze změny. Potřeba moderního silničního spojení Karlovarska s hlavním městem. Už proto, že mezi Karlovými Vary a Prahou neexistuje přímé železniční spojení.


Tento neblahý stav příměl trojici senátorů zastupujících volební obvody Cheb, Karlovy Vary a Sokolov k činu, který, jak doufají, posune záležitost z mrtvého bodu. Miroslav Nenutil, Jan Horník a Pavel Čáslava, každý z jiné politické strany, iniciovali vznik petice. Na podporu dostavby silnice R6. Svou akcí dali najevo, že v zájmu dobré věci nehraje roli barva stranického trička. Jeden aspekt je ale ještě důležitější. Dosud se zdálo, že o „er šestce“ se hovoří takříkajíc ve stylu o nás bez nás, tedy mezi politiky, případně odborníky. Na názor občanů se nikdo neptal. Teď je tomu jinak. Petice tří senátorů, a vlastně celá jejich iniciativa, má své webové stránky nazvané „chcemer6.cz“. Najdeme ji i na facebooku. Už tedy nejde o záležitost jen těch nahoře. Svůj názor v podobě vlastního podpisu může vyjádřit kdokoli z nás. Je to první krok k tomu, aby se v této kauze začalo něco dít. Netřeba dodávat, že čím víc podpisů, tím lépe ve prospěch záměru komunikaci
modernizovat.

Kolona

Leč ani samotná modernizace není vnímána tak jednoznačně, jak by se dalo předpokládat. K tématu se vyslovili představitelé Strany zelených v Karlovarském kraji. Ti sice iniciativu tří senátorů vítají, současně ale kladou otázku, zda je nutné, aby modernizovaná silnice do Prahy byla čtyřproudová. Odpověď nemůže být jiná: samozřejmě že musí jít o dva pruhy v každém směru. Už proto, abychom při úsporné variantě nebyli za pár let postavení před stejný problém jako dnes. Že silnice z Karlových Varů do Prahy je opět nevyhovující.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.