Igelitové koblihy

1. říjen 2002
Publicistika

Už jste si jistě všimli, že z prodejen zmizelo volně prodejné pečivo a to kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Všiml si toho i autor dnešního komentáře Jiří Tomáš Blažek:...... ...."Chceme lidem zajistit kvalitní ochranu před hygienickými riziky", říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Mario Böhme, když vysvětluje, proč se už pátý týden nesmějí volně v regálech prodávat koblihy, koláče a šátečky. Tento krok ministerských úředníků poškozuje všechno možné a tak všechny zúčastněné; pečivo ztrácí vůni a chuť, křupavou kůrku, protože v igelitu zhadrovatí, pekaři ztrácejí zákazníky a zákazníci ztratili chuť na pečivo. Všichni ztrácejí, zákazníci nejvíc, zdá se, ale nebude to tak. Nejvíc ztratilo ministerstvo zdravotnictví, nejvíc rozumu. Výmluvy na předpisy Evropské unie jsou hloupou lží, protože nikde tak přísné normy neexistují. Jde tedy navíc o krok přímo poškozující pověst Evropské unie, tedy i téma pro ministra zahraničí, zahraniční výbor parlamentu, všechny ty, kteří v dobrém usilují o naši bezproblémovou cestu do Evropy.

Zpátky ke koblihám. Je neuvěřitelné, na co všechno si ministerští úředníci najdou čas, když chtějí. Čas, který nyní zcela vážně a přitom komicky absurdně věnují úřadové donedávna poklidně opomíjeným koblihám a šátečkům, mohli a měli by věnovat na činnost, která by lidi ochránila před daleko větším rizikem, než jaké představuje nezabalená kobliha. Nikoho z Ministerstva zdravotnictví například ještě nenapadlo zakázat podávat pacientům v nemocnicích uzeniny, které jsou několikanásobně rizikovějšími i pro lidi zdravé, natož s čímkoliv hospitalizované, než koláč. Karcinogenní uzeniny jsou na jídelníčcích pacientů běžnou potravou a nebyly by méně nebezpečné ani zabalené. Stejně se tam podávají ty nejlevnější, cholesterolem nasáklé paštiky. Které riziko je větší a přitom podávané na talířích zařízení řízeného přímo ministerstvem? A jinak: které je skutečné a které pouze úřednicky vymyšlenou zhovadilostí? Koblih se staly další obrovskou blamáží ministerstva, potvrzením neodbornosti jeho některých vyhláškářů. Takový autor může být i hloupý, dočasně hloupý, než dostane výpověď. Není ale v konečném znění za platnost nesmyslu ministr? Ministryně?

Logo

Ono to nevypadá jako tak velký přehmat. Každý hygienik jim potvrdí, že nezabalené pečivo je skutečně měřitelně rizikovější, takže mají nakonec pravdu. Nemají. Mají ji ale ti, kteří správně tvrdí, že nesmírně rizikovým a velmi ohrožujícím je systém a struktura našeho stravování. Igelit na koblihách na nich nezlikviduje všechny bacily, to ne. Zlikviduje ale velmi pravděpodobně řadu poctivých a hygienicky jinak vyhovujících pekařů. Je nasnadě, že sterility snad bylo dosaženo. Nikterak v alibismu nakažených výmluvách mluvčích, ovšem. To zdravé uvažování zde bylo sterilizováno igelitově hadrovatým, bez vůně a bez kůrčičky gumovým rozhodnutím...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.