Ideální volba na osvěžení v horkém létě? Vlažný zelený čaj

26. červenec 2023

Když se řekne čaj, asi každému se vybaví Čína, nebo Indie, ale i naše republika je v tomto směru svým způsobem čajovou velmocí. Máme u nás totiž největší koncentraci čajoven na počet obyvatel.

„Už si toho všimli i v Japonsku a byli tady zkoumat, jak je to možné. Čajovny tu začaly přibývat v devadesátých letech, po revoluci, kdy nás tady začalo zajímat všechno východní. Ať už šlo o nauky, jógu, začali jsme objevovat východní kulturu a s tím vzrostl zájem i o čajovny,“ říká Nela Nevělíková z pardubické Dobré čajovny.

Letní osvěžení

V horkých letních dnech dokáže naše tělo a organismus nejlépe osvěžit vlažný zelený čaj. „Ten má ochlazující účinky. Pokud je horko a příčí se nám pít teplý, nebo vlažný čaj, je spousta možností si udělat ledový čaj. S chutěmi se pak dá opravu čarovat. Výborný na osvěžení je ibiškový čaj, takzvané karkade, který, když je vychlazený a třeba ušejkrovaný s cukrem a kusem ledu, tak je vynikající na osvěžení. A mohou ho pít i děti, protože neobsahuje kofein. Také z rooibosu se dají přichystat ledové čaje,“ radí Nela Nevělíková.

Horký, nebo ledový čaj? V horku vás prý osvěží oba

V případě studených čajů závisí způsob přípravy na druhu čaje. „U některých bylinek a černých čajů se dělá výluh za tepla a pak se to zchladí. Ale dají se dělat i macerované čaje, takzvané cold brew. To se čaj opravu vymaceruje ve studené vodě. Třeba zelený jasmínový, japonské čaje jsou na to vhodné, nebo vietnamský zelený čaj je skvělý na maceraci.“

Matcha stále v kurzu

Máte rádi čaj matcha? Ideální je sáhnout po něm právě ve vedru. „Frčí hlavně teď v létě. Matcha se dá nejenom pít, ale použít na spoustu způsobů. Dá se samozřejmě dělat tradiční metodou, kdy se šlehá bambusovou metličkou. Takto se pije v Japonsku. Ale existují i studené varianty, kterých je nepřeberné množství. Třeba matcha tonik je skvělý, to je čajová varianta espresso toniku. Potom jako studený shake s mlékem, nebo klasicky s ledem našejkrovaný s citronem, s agáve sirupem, to je taky dobré osvěžení a hlavně nastřelovák díky matcha. Ale existují třeba i sušenky z matcha, nanuky, zmrzliny, nebo si člověk může matcha přimíchat do jogurtu a tročku ho to povzbudí,“ vyjmenovává možnosti Nela Nevělíková.

Jaké čaje si zvládnete přichystat doma, a na které je lepší zajít do čajovny? Mají čaje dobré ročníky podobně jako víno? Pozná znalec, odkud čaj pochází? Poslechněte si celé povídání s Nelou Nevělíkovou a její dcerou Benu.

Spustit audio

Související