I přes mírnější zimu je v Plzeňském kraji v přehradách a také pod zemí aktuálně dostatek vody

25. březen 2023 18:15, aktualizováno

V souvislosti se Světovým dnem vody jsme zjišťovali, jaký je aktuální stav vody v České republice a především v Plzeňském kraji. Zprávy od vodohospodářů jsou v tuto chvíli více než příznivé.

Už třicet let je 22. březen Světovým dnem vody. Ustanovila ho OSN, aby upozornila, že část světové populace nemá dost pitné vody nebo nemá k vodě přístup. V souvislosti s letošním speciálním dnem byl prověřen stav vodních toků i nádrží v rámci České republiky. Co se týče Plzeňského kraje, dobré zprávy přicházejí od vodohospodářů i meteorologů. I přes mírnější zimu je v našich přehradách, řekách, ale i pod zemí aktuálně vody dost.

„Přehradní nádrže jsou na tom dobře. Například na Hracholuskách u Plzně jsme si v posledních letech zvykli na to, že v Českém lese napadne nějaký sníh a přijde pak několik oblev, takže během zimy musíme tuto vodu využít a kumulovat ji v nádrži. V únoru a na začátku března nám pomohly i dešťové srážky,“ říká Petr Vicenda z Povodí Vltavy. „Na vodočetné lati můžeme vidět, že zásobní prostor v nádrži Hracholusky je aktuálně naplněn zhruba z 90 procent.“ Co se týče řeky Mže, odpadní chodbou, která ústí pod hrází, nyní teče asi 17 000 vteřinových litrů, což znamená takový březnový průměr, jaký by měl být, když je vody dostatek.

Na rozdíl třeba od jižní Moravy se na západě Čech daří i podzemním vodám, jak potvrzuje hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu. „Aktuální stav podzemních vod v Plzeňském kraji je normální v porovnání s dlouhodobým pozorováním a hladiny jsou výše než před rokem touto dobou. Zaznamenali jsme i nárůst oproti předchozímu měsíci.“ Teď je pro doplnění podzemních vod rozhodující období, tají zbytky sněhu, voda se neodpařuje a neodebírá ji vegetace. Srážky tak jdou přímo do země.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio