Housle jsou nástroj nejbližší lidskému hlasu a duši, říká Tomáš Pilař ze slavného houslařského rodu

22. únor 2024

Houslařský rod Pilařů z Hradce Králové je už téměř 100 let opravdu velkým pojmem, stavění houslí se v této rodině předává z generace na generaci. V současné době se tomuto řemeslu věnují ve svém ateliéru Tomáš Pilař i jeho dcera Šárka Hušková Pilařová.

„Houslařina zbyla na mě, věděl jsem, že to prostě dělat musím. Nebyl jsem jako kluk nijak vyhraněný, neměl jsem žádné speciální zájmy. Řemeslo vždy v rodině přebíral nejstarší syn, ale můj starší bratr měl koníčka, chtěl dělat elektřinu, tak si to vydupal, maminka mu asi pomohla.“

Byla by škoda, kdyby v tradici výroby houslí nikdo v rodině nepokračoval. Ale vše má svůj začátek i konec.
Tomáš Pilař z houslařského rodu Pilařů z Hradce Králové

„A já nevěděl, do čeho jdu, protože jsme nebydleli v domě, kde je dílna, jako to máme teď.“

Čtěte také

„Jen občas jsem se v dílně zastavil a pak jsem čím dál více pociťoval takové šimrání, zodpovědnost, jestli na to budu stačit. Když jsem viděl všechnu tu práci, co se z jejich rukou vytváří, tehdy tam ještě dělal dědeček. Ovšem můj táta byl vlídný učitel, já jsem mu vycházel vstříc a dopadlo to dobře.

„Samozřejmě byla by to škoda, kdyby už nikdo nepokračoval, ale vše má svůj začátek a také konec. Ani ono přátelství se Sovětským svazem nakonec nebylo na věčné časy. Naštěstí. Dcera Šárka má dva syny, ten starší se tedy už z řemesla vyvlékl, tak uvidíme, jestli se k němu postaví ten mladší.

Jak dlouho trvá postavit housle?

„To je otázka mnoha měsíců. Záleží na určitých technologických postupech, jak je člověk prodlouží nebo zkrátí. Protože třeba nejdříve udělám všechny části, díly, desky, luby, hlavičku a pak to hnědne na UV záření, to znamená na sluníčku nebo na nějakých lampách. A nejde to příliš urychlit. Takže většinou zabere výroba jednoho nástroje půl roku až rok.

Čtěte také

Je to pokaždé dobrodružství a očekávání, jak bude nástroj vypadat a znít. Ovšem za ty roky už máme v tom očekávání trošku jistoty. Ale protože vždy stavíme nástroje z materiálu, který vzniká v přírodě, tak tam není konstantních kvalit. Příroda si s námi někdy zahrává a dřevo má skryté vlastnosti, o kterých člověk třeba ani nic netuší.

„Je to podobné jako u člověka, vlezte do něj, jaký je. Můžete ho tipnout, ale můžete se také zmýlit. Takže je to vždy očekávání a napětí, dokud si člověk na ten nový nástroj nezahraje.

Celou návštěvu v dílně věhlasného mistra houslaře Tomáše Pilaře v Hradci Králové u příležitosti jeho 70. narozenin pro vás natočila redaktorka Jiřina Šmídová. Hezký poslech!

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.