Hospic svatého Lazara v Plzni chystá stěhování, nová budova vznikne v Liticích

28. srpen 2023 16:50, aktualizováno

Velké stěhování čeká plzeňský Hospic svatého Lazara. Z Petrohradu se přesune mnohem dál od centra – do Litic. Právě tam vznikne nový pavilon a klienti tak získají pro poslední dny života mnohem lepší a důstojnější zázemí.

Hospic svatého Lazara v Plzni funguje už několik let. Tým sestřiček, lékařů a sociálních pracovníků se stará o důstojné dožití těžce nemocných pacientů a umožňuje rodině a blízkým být s nimi pohromadě. Zařízení má lůžkovou část, v rámci níž se ročně postará zhruba o 380 klientů. Loni se navíc spustila i služba domácího hospice, během prvního roku fungování bylo takto obstaráno 170 pacientů.

Aby byly podmínky a zázemí pro klienty lepší, připravuje nyní vedení hospice stavbu nové budovy. „Současná budova vlastně nikdy plně nevyhovovala. Umístění je v městské zástavbě, kde z jedné strany máme rušnou Sladkovského ulici a z druhé neutěšený vnitroblok. Není tam žádná zahrada ani kousek parku. Navíc nám chybí dostatek parkovacích míst,“ říká ředitelka zařízení Jiřina Helíšková.

Náklady by neměly přesáhnout 400 milionů

Nový hospic by měl vyrůst v Plzni-Liticích, v klidné lokalitě, která je ale zároveň dostupná hromadnou dopravou. Nyní zařízení spolupracuje s městem Plzeň na utvoření smlouvy o výpůjčce na pozemek. Dále je zpracovaná předběžná studie, díky níž existuje představa, co všechno by mohl nový dům nabídnout. Klienti mohou počítat stejně jako dosud s jednolůžkovými pokoji s možností přistýlky, každý z nich by měl mít výstup přímo ven do zeleně, v případě patra na balkon. Klíčový pak bude vznik atria, kde budou umístěny lavičky, jezírko, stromy a podobně. Takové místo v současném hospici chybí.

Finance by chtěl hospic čerpat z různých zdrojů – plánuje se obrátit na kraj, různé fondy, nadace, sponzory, dárce. „V tuto chvíli potřebujeme sehnat 12 až 15 milionů na projektovou dokumentaci. Celkový odhad nákladů je v současné době maximálně 400 milionů korun,“ prozrazuje Jiřina Helíšková. Kdy bude nová budovat hotova, je zatím ve hvězdách. Hodně bude záležet na spolupráci s městem a také na výši příspěvků dárců, bez nichž se hospic neobejde.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň